Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Amnistia Brasil simula un procés judicial per exigir respostes per l'assassinat de Marielle Franco i el seu xofer fa quatre anys

Amnistia Internacional

S'ha assolit una altra fita inacceptable en l'assassinat de la regidora Marielle Franco i el conductor Anderson Gomes. El crim contra la defensora de drets humans es va cometre fa quatre anys, el 14 de març, i les famílies de les víctimes segueixen sense saber qui en són els autors i els motius pels quals van actuar.

Amnistia Internacional Brasil farà una intervenció urbana amb una instal·lació de més de dos metres d'altura davant de l'Ajuntament de Rio de Janeiro. La instal·lació simula el procés judicial, fins ara inacabat, i incideix en la manca d'accés a informació de les famílies de les víctimes i dels seus advocats.

"Amnistia Internacional Brasil subratlla que la decisió de la Cort Interamericana de Drets Humans en el cas Favela Nova Brasília garanteix el dret d'accés a l'acte de la investigació i a participar activament en totes les etapes de la investigació i del procediment penal. Per això és el nostre deure exigir a les autoritats que es respectin els drets de les famílies de Marielle i Anderson, i així ho fem avui públicament", explica Jurema Werneck, directora executiva d'Amnistia Internacional Brasil.

La proposta de l'organització és que els transeünts puguin fullejar el "procés" i llegir missatges importants sobre la lluita per la justícia de les famílies i de les organitzacions de la societat civil al Brasil i a tot el món. La primera pàgina explica la història d'Antônio i Marinete, pares de Marielle, que van guanyar la batalla de criar les seves filles en una favela brasilera. A continuació, l'exposició mostra com una de les filles es va convertir en la regidora de l'ajuntament de Rio de Janeiro que va obtenir el major nombre de vots, i va acabar sent cruelment assassinada al costat del conductor, Anderson Gomes.

A la tercera pàgina veurem totes les autoritats públiques que van participar en les investigacions o van prometre que es faria justícia, la qual cosa segueix sense ocórrer després de quatre anys. Cinc comissaris de policia han assumit l'adreça de la investigació, al costat del mateix nombre de representants governamentals. S'han anunciat nombrosos compromisos, però, fins avui, es desconeix la informació més important: qui va ordenar l'assassinat de Marielle i Anderson i per què. A l'última pàgina de la instal·lació es convida al públic a enfortir la cadena de solidaritat, fent-se una foto i compartint-la amb l'etiqueta #SigiloPraQuem(Confidencialitat per a qui).

"Les normes internacionals de drets humans preveuen el dret a la veritat i la participació efectiva de les víctimes i les seves famílies en totes les etapes del procés d'investigació, especialment en les situacions que constitueixen violacions greus de drets humans, com és el cas dels assassinats de defensors i defensores dels drets humans. És essencial impedir les filtracions d'informació en el transcurs les investigacions, però les famílies i els seus representants tenen dret a participar en totes les etapes. Respectar la confidencialitat no és incompatible amb el fet que hi hagi transparència. L'absència de justícia per la mort d'un defensor o defensora dels drets humans té un efecte atemoridor en totes les persones que defensen la dignitat i la vida, i també té conseqüències immediates i a llarg termini per a la societat en el seu conjunt, com ha passat en el cas de l'assassinat de Marielle i Anderson", afirma Jurema Werneck.

14 de març: Dia de lluita i record

Al llarg del 14 de març, Amnistia Internacional Brasil, juntament amb les altres organitzacions del Comitè Justícia per Marielle i Anderson, duran a terme un seguit d'accions. El Comitè el formen les entitats Institut Marielle Franco, Justícia Global, Coalició Negra pels Drets, Terra de Drets, Monica Benício -regidora i companya de Marielle- i Agatha Reis -vídua d'Anderson Gomes.

El Comitè també ha celebrat reunions amb responsables del govern. Els advocats de les famílies interposaran una recurs d'empara al Tribunal de Justícia sol·licitant que es comparteixi amb la família de les víctimes i els seus advocats tota la informació sobre els autors dels assassinats que figura en l'acte d'investigació. També es reuniran amb el governador de l'estat de Rio de Janeiro, Cláudio Castro, que va confirmar que rebrà a la família i les entitats del Comitè.

El 9 de març diversos representants del Comitè al costat dels pares de Marielle Franco es van reunir amb el comissari Alexandre Herdy, nou titular de la Delegació d'Homicidis de la capital, per entendre quines passes s'estan fent actualment en la investigació i per exigir transparència i fermesa. La vigília, el Comitè havia estat rebut pel jutge del Jutjat de Primera Instància nº 4 de la capital, que va explicar que el cas espera la resolució d'una apel·lació encara pendent en el Tribunal Superior de Justícia. Dijous el grup es va reunir online amb el ministre Rogerio Schietti Cruz, del Tribunal Superior de Justícia.

Amnistia Internacional Brasil ha exigit justícia per Marielle i Anderson des del dia dels assassinats. Les autoritats tenen l'obligació d'esclarir aquest crim. L'organització considera que Marielle ha de ser recordada, principalment i sobretot, per la seva mobilització en favor de la dignitat i contra la injustícia, i no pas com la víctima d'un crim sense resposta.

"Quatre anys és massa temps. Ens mou la decepció per aquesta llarga espera, però també l'esperança. Les autoritats han d'exercir les seves funcions amb transparència per transmetre el missatge ferm que que el llegat de l'assassinat de Marielle i Anderson no serà la impunitat. Per la seva banda, la societat civil té dret a exigir aquest comportament al govern", afirma Jurema Werneck, directora executiva d'Amnistia Internacional Brasil.