Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

AI demana que es respectin els drets de la comunitat LGBT a Bielorrússia


Bielorússia.- Amnistia Internacional lamenta la decisió del Comitè Executiu de l'Ajuntament de Minsk de negar el permís per a la celebració el 15 de maig de la marxa de l'Orgull Eslau.

Els organitzadors de la marxa van rebre el 8 de maig una carta de les autoritats de Minsk en la qual se’ls comunicava la prohibició de la marxa perquè el recorregut proposat violava l’article 9 de la llei sobre la celebració d’actes públics. Aquest article disposa que els actes públics no poden celebrar-se a menys de 200 metres d’estacions de metro i passos de vianants. Amnistia Internacional creu que l’aplicació estricta de la llei en aquest cas suposa una restricció desproporcionada i injustificada de la llibertat de reunió i expressió de les persones que organitzen la marxa i de les que en volen formar part.

Amnistia Internacional recorda a les autoritats de Bielorússia que el dret internacional dels drets humans disposa clarament que la llibertat de reunió i expressió s’aplica a tots els grups, inclosa la comunitat de lesbianes, gais, bisexuals i persones transgènere (LGBT). Aquests drets inclouen també idees i opinions que poden escandalitzar o ofendre altres membres de la societat.

A més, la Constitució de Bielorússia protegeix clarament els drets de llibertat de reunió i expressió. “Les autoritats de Bielorússia han de mostrar major compromís amb les seves obligacions de drets humans, el que requereix sens dubte que autoritzin tals esdeveniments”, ha dit John Dalhuisen, expert d'Amnistia Internacional sobre discriminació a Europa. “La negació de les autoritats constitueix un flagrant menyspreu per la igualtat i el ple respecte dels drets humans a Bielorússia”.

Amnistia Internacional demana a les autoritats de Bielorússiaque permetin la celebració d’aquests esdeveniments i garanteixin que les personesque participen en ells i tracten d’exercir pacíficament els seus drets a la llibertat de reunió i expressió són protegides contra l’amenaça de violència o interrupció per part de contramanifestants.

L'Orgull Eslau es va crear la tardor de 2008 per aglutinar als membres de les comunitats LGBT de Bielorússia i Rússia. La primera marxa de l'Orgull Eslau havia d'haver-se celebrat a Moscou el 16 de maig de 2009, però també va ser prohibida.