Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món
Blog

Protegir la protesta

Dani Vilaró (Comunicació),

Les protestes són una forma molt clara i evident de cantar les veritats al poder. Al llarg de la història han esdevingut la força motriu de moviments socials per treure a la llum injustícies i abusos als drets humans, exigir rendició de comptes i aconseguir canvis tangibles per millorar la vida de les persones.

Malauradament, i cada cop més, aquest dret tan preuat està sent atacat arreu del món i cal protegir-lo. És per això que Amnistia Internacional ha llançat aquest estiu una nova campanya global: Protegim la protesta.

En quin context neix aquesta campanya? És un fet que molts governants temen el canvi i per això troben constantment noves maneres de reprimir les protestes i silenciar les veus crítiques. La tendència global a la militarització de la funció policial, l’augment de l’ús indegut de la força per la policia en les protestes i la reducció de l’espai de la societat civil en són alguns exemples i suposen que cada vegada sigui més difícil estar segurs quan fem sentir la nostra veu als carrers.

La nova campanya d’Amnistia treballarà per denunciar les violacions del dret a protestar i per fer costat als moviments socials de tot el món que s’esforcen per aconseguir canvis positius que enforteixin o defensin drets. La campanya demana als governs que transmetin el missatge inequívoc que cal protegir les persones i grups que protesten i els insta a eliminar els obstacles legals i les restriccions injustificades per poder exercir aquest dret tan fonamental a la protesta pacífica.

Per què és important la protesta?

Una acció pot desencadenar un moviment, un canvi. I a Amnistia, per la nostra experiència de més de 60 anys d’activisme pels drets humans, sabem que si treballem conjuntament, podem avançar cap a un món millor on totes les persones siguin lliures i iguals en dignitat i drets.

La protesta ha exercit un paper decisiu en el reconeixement de drets humans. Des de les vagues dels segles XIX i XX per aconseguir millores laborals, fins als decennis de marxes de l’Orgull que van seguir als disturbis de Stonewall el 1969, passant per les protestes per aconseguir drets polítics o les mobilitzacions del Black Lives Matter o en defensa del dret a l’avortament, el poder popular està configurant constantment el nostre món. Hi ha innombrables exemples que, quan la gent s’ha unit, ha fet història i ens ha llegat drets i llibertats que avui gaudim. Impulsada per la creativitat i per la idea d’una humanitat compartida, la protesta adopta múltiples formes dins i fora de les xarxes, des de vagues, marxes i vigílies fins a actes de desobediència civil.

Aquestes estratègies i tàctiques poden utilitzar-se per assolir progressos en àmbits que afecten la nostra vida diària, com la millora de la governança o l’aprofundiment de drets polítics, unes condicions de treball més dignes i segures, l’accés a l’habitatge o a la salut, o el combat al racisme i la xenofòbia, la discriminació o la destrucció del medi ambient.

Si queda clar que les persones tenen dret a protestar pacíficament com a part dels drets humans, els Estats tenen el deure de respectar, facilitar i protegir aquest dret. Això suposa que no han d’interferir en les protestes, tret que existeixi una amenaça legítima per a la seguretat i els drets d’altres persones.

Si la policia intenta impedir o limitar una protesta, aquesta intervenció ha de ser proporcionada i necessària, o en altres paraules, ha de produir més beneficis que perjudicis i ha de ser l’opció que restringeixi menys drets. Les autoritats han de trobar vies perquè aquests espais de protesta siguin més segurs, mitjançant la comunicació amb qui organitza la protesta i la prestació de serveis com la gestió del trànsit i l’accés a serveis de primers auxilis. No obstant això, en molts casos, és justament la intervenció inadequada de les autoritats de l’Estat el que fa que protestes que comencen pacífiques esdevinguin perilloses i violentes.

És la protesta un dret humà?

Sí, cap dubte. Quan participen en una protesta, les persones exercim diversos drets humans universalment reconeguts. A més del dret a la llibertat d’expressió i de reunió pacífica, s’inclouen altres drets que són essencials per permetre la protesta pacífica, com el dret a la vida, a la llibertat d’associació, a la privacitat i a no patir detenció i reclusió arbitràries ni tortura i altres penes o maltractaments.

Per tant, en comptes d’estar codificat en una sola llei o tractat, el dret a la protesta està protegit en virtut del dret internacional dels drets humans per disposicions consagrades en diversos tractats internacionals i regionals que garanteixen cadascun d’aquests drets diferents però que es reforcen mútuament. Preses en conjunt, aquestes disposicions proporcionen una protecció integral a qui protesta. No ho diu només Amnistia Internacional: ho estableix el dret internacional, que s’ha de complir.

Nosaltres ho tenim clar. Ara cal aconseguir que les autoritats d’arreu del món també.