Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món
Blog

L’espiral addictiva de TikTok

Adriana Ribas - Coordinadora d'Amnistia Internacional Catalunya,

Tiktok es presenta com una plataforma d'entreteniment, creativitat i comunitat, però també pot ser un espai tòxic i addictiu per a nens, nenes i joves, que causa un fort impacte en la seva salut mental.

Amb més de mil milions d’usuaris actius, TikTok s’ha convertit en una de les xarxes més populars del moment, especialment entre joves. Els vídeos curts, l’ús de filtres o coreografies virals, enganxen milions d’usuaris hores i hores a la plataforma. I això, què te a veure amb els drets humans?

Doncs que els usuaris més joves diuen tenir la sensació que TikTok és tòxic i addictiu, i això significa que corren perill de caure en patrons addictius en fer ús la plataforma.

Per exemple, hem pogut documentar com aquells usuaris que han vist algun vídeo sobre salut mental, tenen molta probabilitat d’acabar en un espiral infinit de vídeos al "feed" de «Per a tu» que romantitzen i fomenten pensaments depressius, autolesions i fins i tot el suïcidi. Son vídeos que aconsegueixen captar l’atenció, tot i que no agradin.

Un model de negoci que ataca la nostra privacitat i la nostra salut

L’objectiu de Tiktok és maximitzar el temps que passem a la plataforma, per recopilar més dades sobre nosaltres, sense tenir en compte l’impacte en la salut que pot tenir el contingut que ens recomana.

Que aquest tipus de contingut vagi directament als nostres telèfons a través d’una plataforma que està dissenyada per mantenir-nos «enganxats» amb un disseny addictiu i manipulador, és un problema greu i té un fort impacte en la salut mental de milions de joves.

TikTok ha instaurat algunes polítiques i pràctiques per garantir més respecte dels drets de nens i nenes, però aquestes difereixen d'una regió a una altra. En països on la normativa de privacitat és més laxa, la plataforma aprofita per fer una recopilació de dades més invasiva i per tant pitjors abusos contra el dret a la privacitat.

Fem que TikTok sigui un espai segur

TikTok ha de deixar d'hiperpersonalitzar per defecte el feed "Per a tu" i, en el seu lloc, permetre que els usuaris triïn de forma activa quins interessos.

Encara que Amnistia Internacional demana a TikTok que dugui a terme aquests passos urgents cap a un model de negoci que respecti els drets, és necessària també una legislació vinculant. La millor manera de protegir nens i nenes de l'abús de les seves dades personals en línia és que els governs prohibeixin per llei tota la publicitat segmentada que es basi en una recopilació invasiva de dades personals.

Aquests informes reforcen les preocupacions d’Amnistia Internacional sobre la rendició de comptes empresarial i la reparació dels abusos contra els drets humans associats al model de negoci de Meta, Google, TikTok i altres plataformes "Big Tech", basat en la vigilància.

Fem que TikTok sigui un lloc més segur, especialment per a nenes, nens i joves. Que respecti la privacitat, ens mantingui connectades i ens protegeixi de contingut perjudicial.