Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món
Blog

L’abraçada fraternal que oneja a Gràcia

Dani Vilaró (Comunicació),

Si aquests dies correu per Barcelona, us acosteu a la plaça del Sol cantonada amb carrer Canó, a la vila de Gràcia, i alceu la vista, hi veureu onejar una bandera. És una reproducció de “El abrazo”, l’obra que l’artista valencià Joan Genovés va cedir a Amnistia Internacional.

I com s’ha enfilat fins allà dalt aquesta abraçada tan especial per a l’organització? Des de fa un parell d’anys un pal de bandera de la plaça forma part del projecte artístic FlagLab, que vol integrar l'activitat cultural a l'espai públic utilitzant la rotació de banderes per fomentar la reflexió i la creativitat.

Així, Flag Lab recicla aquest pal en desús, situat a la façana d'un edifici protegit que antigament era una escola del barri, i convida artistes, entitats socials, escoles de disseny i organitzacions a hissar-hi una bandera per difondre símbols que apel·lin a la humanitat i a valors universals. Des del seu perfil d’Instagram es poden consultar les nou banderes que, des que va començar el projecte (2021), s’han enlairat a la popular plaça gracienca.

Abraçada fraternal amb rerefons tràgic

"El abrazo" va néixer el 1976. Genovés el va pintar com un símbol dels presos alliberats a Espanya després de la mort de Franco, i es va convertir en una imatge molt coneguda de la Transició arran d’un fet tràgic: la matança d’advocats laboralistes d’Atocha el 1977. Resulta que un pòster amb la reproducció de la pintura penjava de les parets de l’oficina atacada per pistolers de la ultradreta, que es va resoldre amb l’assassinat de cinc persones. El quadre mostra un grup de companys i amics, vestits amb gavardines i els pantalons acampanats dels 70, fusionats en la seva abraçada fraternal.

Conservat pel Museu Reina Sofia, l'obra original es va traslladar al Congrés dels Diputats fa pocs anys i representa valors com la reconciliació, la llibertat o la cerca d'un futur millor. Genovés va cedir la reproducció de l’obra a Amnistia Internacional, que encara en té els drets, i que utilitza en diversos productes de la seva botiga en línia.

El 2003 s’inaugura una estàtua de bronze que reprodueix l’obra a la Plaça Antón Martín de Madrid, a pocs metres del número 55 del carrer Atocha on hi havia el despatx d’advocats. El 2017 es va col·locar una placa al pedestal de sis metres que subjecta "El abrazo", amb una cita del poeta francès Paul Éluard: “Si el ressò de la seva veu s'afebleix, morirem”. Que ara aquesta bandera onegi unes setmanes a la Plaça del Sol és una manera, humil si voleu, però bonica, de fer que aquesta veu encara ressoni forta i clara.