Principal > Recursos > CINE > Fitxes de pel.lícules > Fitxa

El cine i la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 14. Dret d'asil


Balseros
Fitxa en format PDF: 14-balseros-CAT.pdf


Any: 2002
Durada: 120'
Direcció: Carles Bosch, Josep Maria Domènech.
País: Espanya.
Edat: Totes les edats.
Argument: Documental. Quan Fidel Castro va anunciar el 1994 que el seu govern no faria cap esforç per detenir les embarcacions d’aquelles persones que volguessin abandonar l’illa, milers de cubans es van llançar al mar perseguint l’aventura americana. El documental segueix l’evolució, al llarg dels anys, d’algunes d’aquestes persones, tant d’aquelles que van fracassar com d’aquelles que van aconseguir el seu objectiu d’instal·lar-se als Estats Units.

Suggeriments didàctics

Altres articles de la Declaració que es poden treballar: 13, 22, 25
Temes: Pobresa, lliure circulació i residència.
Elements de debat per a iniciar un cinefòrum:

  • És lícit que un govern prohibeixi l'entrada de ciutadans estrangers per raons polítiques?
  • Ho és que el país d'origen impedeixi la seva sortida?
  • El dret a l'asil també s'hauria de poder reclamar per motius econòmics, quan la falta de recursos al propi país fa perillar la pròpia vida?
  • Altres reflexions que es poden tenir en compte:
  • Moltes persones es van embarcar, en condicions molt precàries, per tal d'aconseguir el somni d'arribar als Estats Units, sense tenir cap seguretat d'assolir-ho. Val la pena arriscar-ho tot per tal d'aconseguir un somni? De quin tipus de somnis es parla al documental? Uns son més vàlids que d'altres?
  • Els cubans es revolucionen desprès d'haver intentat sortir del país de manera legal. Tothom hauria de tenir dret a moure'ns pel món amb total llibertat o s'ha d'establir alguna mena de control sobre el moviment internacional de les persones? En aquest cas, qui ha de dictar-ne les normes?
  • El llavors president dels Estats Units, Bill Clinton, va anunciar que prohibiria l'entrada als Estats Units a qualsevol cubà que intentés entrar-hi de forma il.legal. És llavors quan s'habilita Guantánamo i les forces americanes hi porten la gent que intenta arribar als Estats Units per mar en precàries embarcacions. Què pot arribar a sentir una persona que ha arriscat la seva vida i ha sobreviscut a situacions extremes, quan la capturen i la tanquen quan està a punt d'assolir el seu somni?
  • Es pot tenir una vida digna sense llibertats? I sense recursos materials? En els països capitalistes i integrats en el lliure mercat no es retallen les llibertats ni hi ha precarietat de recursos materials? Valorar la situació de la societat cubana i comparar-la amb la d'altres països centreamericans.
  • Quan les persones tenim alguna cosa prohibida sentim més ganes o necessitat d'aconseguir-la? És aquest el cas dels protagonistes del documental?
  • Les dificultats que tenen els cubans a l'hora de viure dignament o d'intentar refer la seva vida en un altre lloc són el resultat dels interessos dels dos països implicats, Cuba i els Estats Units, i dels impediments que ambdós posen. És legítim que els interessos estatals s'imposin sobre els interessos de les persones?
  • El fet de néixer en un determinat territori ha de condicionar que sempre s'hagi de viure en aquell mateix lloc?
  • Per què hi ha persones que defensen tan aferrissadament el règim cubà, mentre n'hi ha d'altres que el critiquen amb la mateixa o encara més gran contundència? Com és que davant d'un mateix fet hi hagi postures tan contraposades?
  • Amb qui es pot empatitzar més, amb els defensors del règim cubà o amb els crítics? Per què?
  • Quins altres països generen postures tan oposades entre els seus ciutadans? En major o menor mida és una cosa que passa a tots els països? Hi ha alguna confrontació semblant al propi país?
  • Suggeriments generals sobre aquest article de la Declaració:
    (apartat "La Declaració Universal dels Drets Humans, suggeriments didàctics")
    Article 14, Dret d'asil.

    Més pel.lícules sobre refugiats i persones migrants

    .

    vuelve al inicio