Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Xile: La nova Constitució permet avançar cap a millors condicions de vida

Durant anys, Amnistia Internacional ha manifestat que Xile necessita una nova Constitució perquè l'actual, que va ser imposada durant el règim d'Augusto Pinochet, ha demostrat que no contribueix a disminuir les desigualtats, la precarietat i els abusos que afecten a la gran majoria de la població. L'actual text obstaculitza els canvis necessaris per aconseguir un Xile més just. Per això, i sota la certesa que la nova Constitució garantirà de millor manera els drets humans, l'organització presenta avui la campanya "Aprobar es Humano".

"Al setembre ens enfrontarem a dues opcions que determinaran el futur de les actuals i futures generacions. D'una banda, la ciutadania podrà aprovar i obrir la porta a una Constitució que afavoreix la igualtat de drets, o bé rebutjar i quedar-se amb l'actual que ha demostrat que afavoreix a uns per sobre dels altres. Amnistia Internacional ha decidit posar-se en el camí de la justícia i la dignitat, per això aposta per l'aprovació del text", ha afirmat Rodrigo Bustos, director executiu d'Amnistia Internacional Xile.

"Els ulls del món estan sobre Xile. La població té una oportunitat històrica per corregir el camí de desigualtats i injustícies de moltes dècades i consagrar els drets humans en una nova Constitució representativa i inclusiva, com a primer pas per construir un país més just i lliure per a totes les persones", ha afirmat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

Segons el parer d'Amnistia Internacional, el nou text constitucional consagrarà de manera més robusta els drets fonamentals, especialment els drets econòmics, socials, culturals i ambientals que tenen relació amb l'accés adequat a la salut, a les pensions, a l'habitatge, a l'educació, a la seguretat social, al treball digne, a l'aigua, entre uns altres. Per tant, això repercuteix directament en la vida quotidiana de les persones obrint pas a nivells més alts d'igualtat i justícia.

Una diferència clara respecte al que passa avui dia amb l'actual Constitució és que aquesta no inclou determinats drets que són vitals, com, per exemple, el dret a l'habitatge, a l'aigua, a l'alimentació, o els considera, però de manera molt deficient, com passa amb el dret a la salut i la seguretat social. L'anterior text implica que moltes vegades l'Estat assumeix un rol més aviat passiu sense que tingui obligacions de garantir-los. Això explica la desigualtat i la situació de vulnerabilitat en què viu la gran majoria de la població a Xile i que va originar les protestes massives a l'octubre de 2019.

D'altra banda, la nova proposta de text constitucional salvaguarda els drets de grups de persones que compten amb especial protecció, perquè es tracta de persones tradicionalment discriminades com, per exemple, persones amb discapacitat, nens/es i adolescents i pobles originaris. En cap cas s'establiran privilegis, sinó que es permetrà equilibrar una situació que fins ara ha generat injustícies.

Amnistia Internacional entén que la Constitució per si sola no assegurarà una protecció immediata i integral dels drets de totes les persones, però és un pas inicial imprescindible per avançar en aquesta direcció.

"La nova Constitució no és el punt d'arribada, sinó que és un punt de partida per construir aquest camí de més igualtat. Aprovar és humà i és la porta a una societat més justa i solidària", ha conclòs Rodrigo Bustos.