Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Xile: El rebuig a la nova Constitució és només una etapa d'un procés constituent que ha de continuar

© Lucas Aguayo Araos/Anadolu Agency via Getty Images

Xile haurà de continuar construint el procés per a una nova constitució i així convertir-se en un referent en matèria de drets humans, va afirmar Amnistia Internacional després dels resultats del plebiscit que va tenir una gran participació ciutadana i que va rebutjar la nova proposta de Constitució.

Amb els resultats de la votació, la Constitució dictada en temps d'Augusto Pinochet i que per dècades ha beneficiat unes persones per sobre unes altres accentuant les desigualtats i la precarietat, continuarà vigent al país. Si bé la ciutadania no vha aprovat la proposta elaborada per la Convenció Constitucional, s'ha comprovat en innombrables ocasions que l'actual Constitució obstaculitza els canvis necessaris per a aconseguir un Xile més just, per la qual cosa resulta imprescindible continuar els esforços per canviar-la.

“Lamentem que el resultat del plebiscit resultés en el rebuig d'una nova Constitució, que tenia l'oportunitat de millorar les condicions de vida de totes les persones a Xile i avançar cap a majors nivells de justícia. No obstant això, celebrem els esforços que s'han donat per a construir un país més just i lliure, i confiem que aquest procés continuarà fins a tenir un marc constitucional segons les necessitats de totes les persones al país. Mai deixarem de lluitar fins que aquest somni es faci realitat,” ha afirmat Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

“Els moviments socials i la ciutadania han alçat la veu exigint millors condicions de vida, però aquesta situació difícilment es pot solucionar d'arrel mantenint una Constitució intrínsecament injusta i que es va originar en un període dolorós de la història de Xile. Per això, en el plebiscit d'entrada gairebé un 80% va votar a favor de tenir una nova Constitució", ha afirmat Rodrigo Bustos, director executiu d'Amnistia Internacional Xile.

Quedar-se amb la Constitució de 1980 implica que aquells abusos i situació de vulnerabilitat que viu gran part de la societat xilena, i que haurien trobat respostes efectives en la nova Carta Magna i les seves normatives conseqüents, ja no seran possible en curt i mig termini.

“D'aquesta manera, a partir d'avui hem d'observar amb especial atenció el futur del país i continuar impulsant la possibilitat de seguir endavant amb la construcció d'un Estat capaç d'acollir i protegir tots els seus habitants. Per aquesta raó, continuarem treballant perquè s'avanci en un canvi del text constitucional xilè i fem una crida a totes les persones que van promoure l'opció Rechazo manifestant un compromís de continuar el procés constituent, perquè compleixin la seva paraula i garantir que el nou text mantingui tots els avenços en matèria de drets humans inclosos en la Constitució que es va rebutjar”, ha conclòs Rodrigo Bustos.