Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

WhatsApp: desenes d'activistes de drets humans, objectiu de programes espia de l'empresa israeliana NSO

Davant d'una declaració de WhatsApp de dimarts passat en què l'empresa denunciava que s'havia utilitzat un programa espia de l'empresa israeliana NSO Group contra més de cent activistes de drets Humans, Danna Ingleton, directora adjunta sobre qüestions tecnològiques d'Amnistia Internacional, ha respost:

«Aquestes recents revelacions posen de relleu que NSO Group segueix beneficiant-se de l'ús de productes espia per intimidar, seguir i castigar desenes de defensors i defensores dels drets humans a tot el món, com a Bahrain, els Emirats Àrabs Units i Mèxic. WhatsApp mereix reconeixement per la seva postura ferma contra aquests atacs maliciosos, inclosos els seus esforços perquè NSO reti comptes davant dels tribunals de justícia.

«NSO diu que els seus programes espia tenen com única finalitat «prevenir la delinqüència i el terrorisme», quan en realitat, s'estan utilitzant els instruments de vigilància de l'empresa per a cometre abusos contra els drets humans».

«La forma més segura d'impedir que els productes espia de NSO arribin a governs que van a fer un ús indegut d'ells és revocar la llicència d'exportació de l'empresa. Per això, la setmana que ve, Amnistia Internacional donarà suport a una demanda judicial davant del Tribunal del Districte de Tel Aviv per obligar el Ministeri de Defensa israeliana a fer-ho»

Informació complementària

Dimarts passat, WhatsApp va explicar que s'havia utilitzat un programa espia de NSO per aprofitar una vulnerabilitat de l'aplicació contra 1.400 persones, aproximadament entre abril i maig de 2019. Segons WhatsApp, cent d'aquestes persones eren defensors i defensores dels drets humans de països de tot el món. Aquesta vulnerabilitat, que es va fer pública per primer cop al maig, permetia que els atacants instal·lessin un programa espia mitjançant una trucada a la persona usuària de WhatsApp.

Dijous 7 de novembre, el Tribunal del Districte de Tel Aviv veurà una demanda en què se sol·licita que el Ministeri de Defensa israeliana revoqui la llicència d'exportació de NSO Group.

L'aplicació Pegasus d'aquesta empresa es ve utilitzant contra periodistes i activistes de tot el món, a països com Marroc, Aràbia Saudita, Mèxic i els Emirats Àrabs Units. Una persona pertanyent a la plantilla d'Amnistia Internacional va ser víctima del malware de NSO.

La demanda ha estat presentada per 30 membres i simpatitzants d'Amnistia Internacional Israel i altres persones de la comunitat de drets humans. Amnistia Internacional dona suport a aquestes accions judicials en el marc d'un projecte emprés conjuntament amb l'Institut Bernstein de Drets Humans i el Centre de Drets Humans i Justícia Global de la Facultat de Drets de la Universitat de Nueva, per demanar justícia per als defensors i defensores dels drets humans contra qui s'utilitzen programes informàtics maliciosos.