Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Vigilància massiva: Tots els Estats han de prohibir immediatament el programari espia invasiu

© Getty Images

Davant la inauguració avui a San José (Costa Rica) de la RightsCon, una cimera sobre drets humans en l'era digital, Rasha Abdul Rahim, directora de Amnesty Tech, ha declarat:

“La crisi dels programes espia té conseqüències immenses per al futur dels drets humans, i és hora que el món faci alguna cosa més que posar pegats a aquesta intromissió digital generalitzada i encoberta en la vida de les persones. Ha d'haver-hi una prohibició global immediata del programari espia altament invasiu".

“Els governs de tot el món han de prendre mesures per a impedir que empreses de programari espia sense escrúpols venguin els seus productes i que els telèfons esdevinguin armes. És un fet que aquest tipus de programari suposa un perill real per a la privacitat i la seguretat de qualsevol persona".

El programari espia altament invasiu s'han convertit en l'arma preferida de governs que miren de silenciar periodistes, atacar activistes i reprimir la dissidència, posant incomptables vides en perill. Ha de ser il·legalitzat”.

Rasha Abdul Rahim, Amnistia Internacional

El Security Lab d'Amnistia Internacional monitoreja i investiga activament empreses i governs que propaguen i fan un ús indegut de tecnologies de cibervigilància que suposen una greu amenaça per a defensors i defensores dels drets humans, periodistes i la societat civil. Les investigacions que està duent a terme, per exemple, continuen revelant la implacable propagació del programari espia Pegasus de NSO Group, que ha estat utilitzat contra caps d'Estat, activistes i periodistes a Espanya, Polònia, República Dominicana i a tota l'Amèrica Llatina, Pròxim Orient i l'Àfrica. La llista continua i és cada vegada més llarga.

El president nord-americà Joe Biden va prendre al març una primera mesura significativa per a abordar la crisi de programes espia en firmar una ordre executiva que limita l'ús per part del seu govern de tecnologia de programari espia comercial. El govern Biden i els governs de tot el món han d'anar més enllà i prohibir el programari espia altament invasiu.

Amnistia Internacional defineix el programari espia altament invasiu, del qual Pegasus n'és només un exemple, com aquells programes la funcionalitat dels quals no pot limitar-se i l'ús dels quals no pot ser examinat de manera independent. L'organització també demana la prohibició temporal mundial de l'ús dels programes espia que poden ser limitats i examinats de manera independent fins que es disposi d'un sistema de salvaguardes de drets humans per a evitar abusos.

Amnistia Internacional, a la cimera RightsCon

A Amnistia Internacional pensem que, per a la tecnologia, el primer han de ser les persones i els drets humans, i hem incorporat al nostre equip hackers, programadors, científics de dades i tècnics per a contribuir al fet que així sigui. Investiguem. Fem campanya. Treballem per a canviar polítiques. Lluitem per la justícia. Exigim rendició de comptes a la gent poderosa. Marquem l'agenda per al futur de la tecnologia i els drets humans.

El Security Lab continua monitorejant i denunciant noves empreses de programari espia, contribuint amb això a protegir la població civil i a milers de milions de dispositius mòbils d'aquests atacs invasius. Eines úniques de peritatge forense, com el kit d'eines de verificació mòbil (MVT), desenvolupades pel Security Lab, estan potenciant un camp incipient en el qual tècnics i tècniques de la societat civil treballen per a protegir les seves pròpies comunitats d'aquestes amenaces.

Tots els anys, la RightsCon aplega activistes, dirigents empresarials, responsables de polítiques, tecnòlegs i periodistes de tot el món per a actuar en defensa dels drets humans en l'era digital. Després de les últimes tres edicions virtuals, la dotzena edició tindrà caràcter mixt, perquè se celebrarà en línia i a San José (Costa Rica), entre el 5 i el 8 de juny de 2023.

Cliqueu aquí per a veure les sessions d'Amnesty Tech a la cimera RightsCon.