Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Veneçuela: La principal consideració de la Fiscalia de la CPI en la investigació ha de ser la justícia efectiva per a les víctimes

COPY: Valter Campanato/ABr bajo licencia cc-by-3.0-br

En resposta a l'anunci de la Fiscalia de la Cort Penal Internacional (CPI) d'obrir una investigació sobre els presumptes crims de lesa humanitat comesos a Veneçuela, Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"La Cort Penal Internacional ha reconegut finalment la urgència d'investigar els crims de lesa humanitat que múltiples organitzacions de drets humans, entre les quals Amnistia Internacional, han documentat i denunciat durant anys a Veneçuela. La Fiscalia ha d'investigar a fons les atrocitats comeses contra el poble veneçolà, perseguint els casos contra els qui tenen la màxima responsabilitat pels crims de lesa humanitat."  

El Fiscal de la CPI ha anunciat la conclusió de l'examen preliminar de la seva Oficina sobre Veneçuela -que havia obert el 2018- amb la determinació que es justifica una investigació completa. L'Oficina de la Fiscalia havia constatat prèviament que a Veneçuela s'han comès crims de lesa humanitat sota el govern de Nicolás Maduro, des d'almenys 2017, incloent detencions arbitràries, ús de tortura i altres tractes cruels, inhumans i degradants, violacions i altres formes de violència sexual, així com persecució.  

En un anunci públic, el Fiscal Khan i el president Maduro van explicar que havien acordat una "Carta d'Entesa". El Fiscal Khan també va destacar la importància de la "complementarietat positiva" en el seu enfocament per a la investigació sobre Veneçuela.  

"Aquesta és la primera investigació de la CPI en un país del continent americà. Perquè sigui efectiva, la CPI ha de començar al més aviat possible, i ha d'investigar de manera imparcial els màxims responsables de la política sistemàtica de repressió i control social a Veneçuela, des d'almenys 2014, tal com va assenyalar la Missió de Determinació dels Fets de Nacions Unides en els seus informes de setembre de 2020 i setembre de 2021", ha afegit Erika Guevara-Rosas.  

"Si bé seria desitjable un enfocament cooperatiu en les investigacions, el Fiscal hauria d'escoltar les crides de les víctimes que encara no han vist justícia i reconèixer que la intervenció de la seva Fiscalia és urgent perquè s'investiguin amb promptitud i eficàcia els crims de lesa humanitat a Veneçuela. Encara que el "principi de complementarietat" insta el Fiscal a demanar a les autoritats veneçolanes que duguin a terme investigacions independents i imparcials a nivell intern a Veneçuela, no han de considerar-se només els procediments estatals sota qualsevol cost. En particular, quan els Estats no estan realment disposats o no són capaços d'investigar i enjudiciar per si mateixos els crims de dret internacional, inclosos els alts càrrecs o els màxims responsables".

"Per sobre de tot, l'enfocament del Fiscal ha de garantir que els drets a la justícia de les víctimes i supervivents de violacions de drets humans al país siguin respectats i complerts per la Cort i dins de Veneçuela. És primordial que les persones defensores de drets humans que han buscat justícia davant la CPI siguin protegides contra qualsevol represàlia."