Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Unió Europea: El nou acord sobre migració i asil és “perillós i desproporcionat”

Amnesty International

Davant la notícia que els dirigents de la Unió Europea (UE) han acordat una postura davant els sobtats increments d'arribades a les fronteres d'Europa i als casos de “instrumentalització” de les persones migrants, que permetria als Estats membres de la UE desviar-se de les normes habituals d'asil i recepció del bloc, Eve Geddie, directora de l'Oficina d'Amnistia Internacional davant les Institucions Europees, ha declarat:

“Les persones que arriben a les fronteres de la UE han de poder sol·licitar asil, tenir un examen just de la seva sol·licitud i ser rebudes amb dignitat. Aquest acord no servirà per a millorar la protecció de sol·licitants d'asil a la UE i es corre el risc que aquestes persones quedin atrapades, detingudes o sumides en la misèria al llarg de les fronteres d'Europa. Negar drets a qui sol·licita asil és perillós i és una resposta desproporcionada a situacions que els països podrien abordar perfectament aplicant les normes existents.

L'acord d'avui també representa un pas més en les negociacions sobre un paquet general de reformes sobre l'asil a la UE. És fonamental que la pressa per aconseguir un acord no suposi que es releguin els drets humans en el procés. Confiem plenament que totes les institucions de la UE insisteixin en la protecció d'aquests drets a mesura que avancin les negociacions en els pròxims mesos.”

L'acord assolit avui permetria als Estats membres de la UE retardar el registre de sol·licitants d'asil, canalitzar a un número molt superior de persones a través de procediments d'asil fronterers de segona categoria i ampliar la detenció a la frontera. Amnistia Internacional ha documentat els significatius abusos contra els drets humans resultants d'aquestes polítiques, com l'ús de la detenció arbitrària i la negació d'accés a l'asil a Polònia, Letònia i Lituània des de 2021.

Adoptar la proposta de regulació de la crisi vindria a normalitzar encara més l'ús de disposicions d'excepció a Europa per a fer front a les arribades. Afebliria la coherència del sistema comú d'asil europeu i no evitaria que sorgeixin situacions de “crisis” en el futur.

Amnistia Internacional demana a totes les institucions de la UE que s'abstinguin d'introduir mesures excepcionals addicionals en el dret de la UE que soscavin drets fonamentals. La noció de la “instrumentalització” de les persones migrants, és a dir, les accions de tercers països i agents no estatals per a facilitar les arribades a la UE, han de rebutjar-se fermament i no poden servir per a justificar més suspensions de drets.

Informació complementària

Després dels debats sostinguts en la reunió del Consell de Justícia i Afers d'Interior la setmana passada, els representants dels Estats membres han aconseguit avui un acord sobre una normativa de crisi i força major. Això permetrà que comencin les negociacions amb el Parlament Europeu sobre aquesta proposta. Les institucions confien a arribar a un acord sobre aquest i altres expedients del Pacte Europeu sobre Migració i Asil abans que acabi l'any o a principis de 2024.

Amnistia Internacional ha avisat repetidament que la proposta de normativa de crisi i força major, presentada per la Comissió Europea al setembre de 2020, així com la normativa sobre instrumentalització, proposada el desembre de 2021 i que s'ha incorporat a aquesta proposta, desperten motius de profunda preocupació pels drets humans i el dret d'asil a Europa, i ha demanat que es rebutgin.