Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Uganda: El president ha comès una violació “abominable” dels drets LGBTI en no vetar el projecte de llei antiLGBTI

Getty Images

Davant la notícia que el Parlament d'Uganda ha aprovat la Llei contra l'Homosexualitat després que el president li remetés el projecte per a la seva revisió, fet que confirma que l'Estat ha institucionalitzat la discriminació en tipificar com a delicte les relacions sexuals entre persones del mateix sexe, Flavia Mwangovya, directora regional adjunta d'Amnistia Internacional, ha manifestat:

“El projecte de llei revisat continua tipificant com a delicte les relacions sexuals consentides entre persones del mateix sexe i manté la pena de mort per als casos de "homosexualitat amb agreujants", designació general que inclou les relacions sexuals entre persones del mateix sexe que viuen amb el VIH. Continua permetent que s'imposin 20 anys de presó per promoure l'homosexualitat, la qual cosa podria deixar fora de la llei qualsevol acció d'incidència en favor dels drets de les persones LGBTI al país.

És abominable que el Parlament d'Uganda hagi mantingut tal qual el projecte de Llei contra l'Homosexualitat aprovat per ell mateix al març. Aquesta llei menyspreadora vulnera els drets humans de les persones LGBTI a Uganda, inclosos el seu dret a la intimitat i a no patir discriminació i el dret a rebre idèntica protecció de la llei.

La llei va tornar a mans del president Museveni, qui podia signar-la, vetar-la o remetre-la de nou al Parlament.

Aquesta llei tindrà conseqüències demolidores per a les persones LGBTI d'Uganda, ja sotmeses a persecució i discriminació. Fomentarà la violència i la discriminació i reforçarà l'estigma i els estereotips associats a l'homosexualitat. Tindrà a més un efecte dissuasiu sobre la llibertat d'expressió, ja que els qui donen suport als drets LGBTI podran sofrir persecució i empresonament.

El president d'Uganda ha de vetar aquesta llei immediatament i prendre mesures per a protegir els drets humans de totes les persones, amb independència de la seva orientació sexual o identitat de gènere. Amnistia Internacional demana així mateix a la comunitat internacional que pressioni amb urgència al govern ugandès perquè protegeixi els drets de les persones LGBTI al país.”

Informació complementària

La Llei contra l'Homosexualitat de 2023 estableix cadena perpètua per conducta sexual entre persones del mateix sexe, i fins a 10 anys de presó per intent de relacions sexuals entre persones del mateix sexe. Així mateix, imposa la pena de mort per “homosexualitat amb agreujants” i castiga la “promoció” de l'homosexualitat, disposició que fomenta l'homofòbia.

El 21 de març de 2023, el Parlament d'Uganda va aprovar el projecte de Llei contra l'Homosexualitat, amb 387 vots a favor d'un total de 389. Avui, 341 parlamentaris han votat a favor del projecte de llei revisat després que el president el retornés al Parlament per a la seva revisió el mes passat; només va haver-hi un vot en contra.