Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

UE: És necessària la rendició de comptes sobre la participació dels Estats membres en el programa de lliuraments i detenció secreta

25 de febrer de 2010
Consell de Justícia i Afers d'Interior

Brussel·les.- Amnistia Internacional demana a la UE que converteixi la protecció dels drets humans en la clau de volta de l'estratègia de seguretat interna que es debatrà en el Consell de Justícia i Afers d'Interior el 25 i 26 de febrer. En una carta a la presidència espanyola de la UE, Amnistia Internacional subratlla la necessitat de demanar que es retin comptes per la presumpta complicitat d'Estats membres de la UE al programa de lliuraments i detenció secreta dirigit per la CIA.

“La UE ha de fer alguna cosa més que limitar-se a dir paraules boniques sobre la idea d'una unió basada en els valors i principis establerts en la Carta de Drets Fonamentals. En l'estratègia, els drets humans han d'estar al mateix nivell que les qüestions relatives a la seguretat i a la cooperació en matèria d'intel•ligència”, ha manifestat Nicolas Beger, director de l'Oficina d'Amnistia Internacional davant la UE.

Les escasses accions iniciades pels governs després de diverses investigacions sobre la cooperació amb el govern nord-americà en la denominada “guerra contra el terror”, subratllen la necessitat que la UE adquireixi un nou impuls en què es respectin plenament els drets humans. El mes passat, l'ONU va publicar un nou estudi sobre la detenció secreta en el context de la lluita contra el terrorisme. En ell s'identificava una sèrie d'Estats membres de la UE, entre ells Alemanya, Itàlia, Lituània, Polònia, el Regne Unit i Romania, que han estat implicats en pràctiques il•legals i no han mostrat voluntat política d'investigar exhaustivament aquestes denúncies i fer que els responsables retin comptes.

Amnistia Internacional insta els ministres del Consell de Justícia i Afers d'Interior a incloure, en la nova estratègia de seguretat interna, la qüestió de la complicitat d'Estats membres de la UE amb el programa de lliuraments i detenció secreta de la CIA. D'acord amb les resolucions adoptades pel Parlament Europeu en 2007 i 2009 sobre aquesta qüestió, s’han de realitzar investigacions efectives sobre la participació d'Estats membres en aquest programa. Un bon punt de partida seria instar el Govern britànic per tal que investigui de manera independent i imparcial el seu propi paper en el lliurament, la detenció secreta i l'interrogatori de persones recloses a l'estranger, inclòs el cas de Binyam Mohamed. També s’ha de fer pressió per garantir que les investigacions d'Alemanya, Polònia i Lituània segueixen endavant i compleixen les obligacions legals internacionals contretes per aquests governs.

Espanya ha d’assumir també la seva responsabilitat tot col•laborant activament amb la investigació judicial que està realitzant l'Audiència Nacional sobre l'ús d'aeroports i bases militars espanyoles per part d'avions que participaven en lliuraments extraordinaris i altres violacions de drets humans.

“Volem veure que la UE ret comptes i actua sobre aquestes qüestions sense demora. És clar que diversos Estats membres han estat implicats en greus violacions de drets humans en anys recents i, si la UE realment té el compromís d’establir una comunitat basada en l'Estat de dret, han de dur-se a terme investigacions adequades", ha conclòs Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya.