Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

UE: El Consell ha d'actuar sobre l'informe del Parlament Europeu que assenyala un empitjorament dels drets humans a Hongria

Manifestació contra les lleis homòfobes a Hongria celebrada a Amsterdam (Països Baixos) // Photo by Romy Rierol Fernandez/NurPhoto

Avui, el Parlament Europeu celebra un debat sobre un informe que mostra que els drets humans han empitjorat a Hongria des que el Parlament de la UE va iniciar els procediments de l'article 7 contra el país per infraccions greus dels valors de la Unió Europea. En resposta al debat, Eve Geddie, directora de l'Oficina d'Amnistia Internacional davant les Institucions Europees, ha manifestat:

“L'alarma desfermada pel Parlament Europeu reflecteix les preocupacions que Amnistia Internacional ve sentint des de fa molt temps sobre la crisi de drets humans a Hongria. En els quatre anys transcorreguts des que es va posar en marxa l'article 7, l'historial de drets humans d'Hongria no ha fet més que empitjorar. Les autoritats han atacat la independència del poder judicial, s'han negat a ratificar un tractat per a protegir les dones davant de la violència, han aprovat lleis homòfobes i trànsfobes, han actuat contra les persones refugiades i sol·licitants d'asil i han reprimit la llibertat d'expressió i d'associació. Totes aquestes accions han de ser revertides immediatament”.

“L'informe del Parlament Europeu, que s'aprovarà demà, obre del tot la porta al fet que el Consell posi fi a anys de reticència sobre els implacables atacs d'Hongria contra els drets humans i l'Estat de dret.”

La Unió Europea ha de continuar utilitzant tots els mitjans polítics, legals i econòmics al seu abast per a aturar la reculada dels drets humans a Hongria. La UE i els seus Estats membres no han de deixar-se enganyar per mesures cosmètiques introduïdes amb pressa per aconseguir fons de la UE. Cal un canvi real per a garantir un autèntic respecte pels drets humans i l'Estat de dret, d'acord amb els valors fundacionals de la UE.”

Informació complementària

El 12 de setembre de 2018, el Parlament Europeu va posar en marxa l'article 7, un mecanisme per a fer retre comptes als governs les accions dels quals amenacen l'Estat de dret, els drets humans i els principis democràtics de la Unió Europea.

L'informe del Parlament Europeu, l'aprovació del qual s'espera demà, ofereix una inquietant actualització sobre la situació dels drets humans a Hongria, i obre la via perquè el Consell prengui mesures addicionals efectives. Aquestes mesures poden incloure l'adopció de recomanacions específiques i obligatòries que les autoritats hongareses han de posar en pràctica abans d'una data determinada i, si no s'adopten accions concretes per al seu compliment, l'avanç cap a la votació requerida de quatre cinquens per a determinar si existeix un risc clar que es cometi una infracció greu dels valors protegits pel tractat de la UE. Aquesta determinació hauria d'obrir la possibilitat d'avançar cap a la imposició de sancions com ara la retirada dels drets de vot, si el Consell determina per unanimitat que certament s'està cometent una infracció greu i persistent d'aquests valors.