Actuem pels drets humans a tot el món

Ucraïna: Presoners de guerra condemnats a penes de presó després de "simulacres de judici" en els territoris ocupats per Rússia

Maksym Butkevych © Support Group for the Ukrainian People / Facebook

En resposta a l'anunci fet pel Comitè d'Investigació de Rússia respecte que tres presoners de guerra ucraïnesos, entre ells el defensor dels drets humans Maksim Butkevych, han estat “declarats culpables” de crims de guerra per “tribunals suprems” a les regions de Lugansk i Donetsk, ocupades per Rússia, i han rebut llargues penes de presó, Denís Krivosheev, director adjunt d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central, ha declarat:
 
“Les anomenades ‘declaracions de culpabilitat’ de Maksim Butkevytx, Víktor Pohozei i Vladyslav Shel dictades en aquests simulacres de judici han de considerar-se nul·les i sense efecte”.
 
“En atorgar-se la missió d'impartir ‘justícia’ sobre qüestions com ara crims de guerra a un poder judicial no reconegut en els territoris ocupats per Rússia a Ucraïna, la mateixa Rússia està violant el dret internacional humanitari en negar als presoners de guerra ucraïnesos el seu dret fonamental a un judici just. Privar deliberadament a un presoner de guerra del seu dret a un judici just i imparcial constitueix un crim de guerra.”
 
“Queda més que clar que aquests judicis mediàtics són simplement un acte de despietada represàlia contra els presoners de guerra ucraïnesos. Rússia ha de respectar plenament el dret dels presoners de guerra ucraïnesos i posar fi a aquests simulacres de judici i altres violacions de drets humans.”
 
Informació complementària
El 10 de març, el Comitè d'Investigació de Rússia, l'agència responsable d'investigar delictes greus, va anunciar que tres presoners de guerra ucraïnesos (Víktor Pohozei, Maksim Butkevych i Vladyslav Shel) havien estat declarats culpables de crims de guerra en virtut del Codi Penal rus.
 
Víktor Pohozei, Maksim Butkevych i Vladyslav Shel van ser condemnats a 8,5, 13 i 18,5 anys de presó, respectivament. El Comitè d'Investigació de Rússia va afirmar que, com a membres de les forces armades ucraïneses, aquests homes havien violat amb els seus actes els convenis de Ginebra, en atacar deliberadament a civils i, en alguns casos, ferir-los.
 
Maksim Butkevych, conegut periodista ucraïnès i destacat defensor dels drets humans, es va unir voluntàriament a les forces armades ucraïneses el març de 2022, després de la invasió en gran escala d'Ucraïna per part de Rússia. El juliol de 2022 es va publicar en una xarxa social prorussa un vídeo en el qual Maksim Butkevych parlava a la cambra sobre la seva captivitat i el de la seva unitat. Víktor Pohozei i Vladyslav Shel també romanen captius de Rússia des de 2022.
 
En una descarada violació del dret dels presoners de guerra ucraïnesos a un judici just, el juliol de 2022, Aleksandr Bastrikin, director del Comitè d'Investigació de Rússia, va anunciar que les autoritats russes havien obert més de 1.300 recerques penals contra centenars de ciutadans ucraïnesos, entre ells almenys 220 sospitosos d'haver comès “crims contra la pau i la seguretat de la humanitat”, i va afegir que s'havia acusat ja a més de 92 membres de les forces ucraïneses. Aquest anunci es va produir després que un “tribunal” separatista de la regió de Donetsk, ocupada per Rússia, ordenés al juny la mort de dos ciutadans britànics capturats i un ciutadà marroquí també capturat (que van ser alliberats més tard com a part d'un intercanvi de presoners entre Ucraïna i Rússia).