Actuem pels drets humans a tot el món

Ucraïna: La conservació dels indicis de crims de guerra a mesura que Ucraïna recupera territori és fonamental per a les víctimes

© Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

En resposta als últims esdeveniments militars a la regió de Kherson, Denis Krivosheev, director regional d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central, ha declarat:

“Després de la retirada de les tropes russes del marge dret del riu Dniéper a Kherson, és important donar prioritat a la conservació dels indicis de crims de guerra comesos. S'ha de fer justícia amb les víctimes dels crims de dret internacional comesos per Rússia contra Ucraïna, i totes les persones responsables han de retre comptes en judicis justos.

“Encara que es tracta d'un important esdeveniment militar, l'experiència de les últimes setmanes indica que a mesura que Ucraïna recupera el seu territori hi haurà més atacs russos contra civils i infraestructures civils. Avui mateix, un atac nocturn rus amb míssils ha destruït un edifici d'habitatges a Mikolaiv, elevant el nombre de morts de civils.

“Encara que comprenem el desig de les autoritats i la població civil ucraïnesa de reconstruir i tornar a habitar la regió al més aviat possible, conservar indicis de crims de guerra ha de ser una prioritat, perquè resulta essencial per a garantir una rendició de comptes integral i permetre les recerques en curs de la Cort Penal Internacional i altres mecanismes de justícia nacionals i internacionals per a processar als perpetradors dels delictes més greus previstos pel dret internacional comesos en sòl ucraïnès.”