Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Ucraïna: Els simulacres de judicis de presoners de guerra planejats per Rússia a Mariúpol són "il·legals i inacceptables"

Segons ha manifestat avui Amnistia Internacional, qualsevol iniciativa dels grups armats recolzats per Rússia per jutjar els presoners de guerra ucraïnesos en el que denominen un "tribunal internacional" a Mariúpol és il·legal i abusiva, a més d'un altre acte de crueltat contra una ciutat que ja ha sofert molt en la guerra d'agressió de Rússia contra Ucraïna.

Els motius de preocupació han augmentat recentment, després de publicar-se a les xarxes socials diversos informes i imatges que semblen mostrar la construcció de gàbies a l'interior de la Sala Filharmònica de Mariúpol per retenir presumptament els presoners que van a ser sotmesos a judici. L'Evidence Lab del Programa de Resposta a les Crisis d'Amnistia Internacional va confirmar que les imatges publicades a Facebook per l'Ajuntament de Mariúpol eren compatibles amb l'interior de la Sala Filharmònica de Mariúpol.

El dret internacional prohibeix a la potència que deté enjudiciar presoners de guerra per haver participat en les hostilitats o haver comès actes lícits de guerra durant un conflicte armat. En virtut de l'III Conveni de Ginebra, els presos de guerra acusats d'un delicte tenen dret al degut procés i a un judici just, que només podrà celebrar-se en un tribunal legítimament constituït.

"Qualsevol intent de les autoritats russes de jutjar presoners de guerra ucraïnesos en el que anomenen "tribunals internacionals" constituïts per grups armats sota el control efectiu de Rússia a Mariúpol són il·legals i inacceptables", ha aclarit Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central

"El dret internacional humanitari prohibeix la constitució de tribunals amb el sol propòsit de jutjar-hi presoners de guerra. Despullar deliberadament als presoners de guerra dels seus drets a un judici just, que és precisament el que farà l'acció de Rússia, constitueix un crim de guerra. Els Convenis de Ginebra també afirmen clarament que els presoners de guerra no poden ser jutjats per participar en les hostilitats".

"Amb la celebració d'aquests simulacres de judici, Rússia, com a potència ocupant, es burla de la justícia i converteix els tribunals en un teatre públic, transformant-los en instruments de propaganda".

"L'elecció de Mariúpol com a seu d'aquests "tribunals" és especialment cruel i xocant, donats els recent i incessants atacs i el setge de Rússia, que van convertir la ciutat en un erm abans capturar-la al maig. Amnistia Internacional va investigar un atac aeri de Rússia contra el Teatre Dramàtic Acadèmic Regional de Donetsk de Mariúpol i va concloure que les forces russes havien actuat deliberadament contra la població civil, la qual cosa converteix l'atac en un clar crim de guerra".

Drets dels presoners de guerra ucraïnesos

Les forces russes i els grups armats amb suport de Rússia han de permetre el ple accés d'observadors independents als presoners de guerra ucraïnesos. Amnistia Internacional comparteix els motius de preocupació exposats per l'agència de drets humans de l'ONU (OACNUDH) davant del fet que hi hagi presoners de guerra ucraïnesos reclosos sense accés a observadors independents, "fet que els exposa al risc de sofrir tortures per obtenir una confessió".

Amnistia Internacional també comparteix la preocupació de la OACNUDH davant el fet que les declaracions públiques de funcionaris russos que tracten directament de "criminals de guerra" als presoners de guerra ucraïnesos soscaven la presumpció d'innocència, una garantia fonamental de procés just.

En anys recents, Amnistia Internacional ha documentat de forma sistemàtica la vulneració del dret a un judici just a Rússia, amb pràctiques com l'ús endèmic de la tortura, la falsificació de proves i els processaments de motivació política. Aquests motius de preocupació augmenten considerablement quan del que es tracta és de "judicis" celebrats per grups armats en territoris ocupats per Rússia.

Amnistia Internacional ja havia documentat nombrosos abusos contra els drets humans comesos per aquests grups des que aquests van prendre el control de parts de l'est d'Ucraïna sota patrocini rus, entre els quals segrest, homicidis, privació il·legítima de la llibertat, tortura i altres maltractaments i repressió de la dissidència.

Amnistia Internacional també demana una investigació internacional immediata d'altres presumptes crims de guerra, inclosa l'explosió el 29 de juliol al poble de Olenivka que va matar més de 50 presoners de guerra ucraïnesos reclosos per les forces de l'anomenada "República Popular de Donetsk" a Ucraïna oriental. És imprescindible que les autoritats russes permetin als investigadors internacionals visitar el lloc per obrir una investigació exhaustiva.

III Conveni de Ginebra

Els articles 82 a 108 de l'III Conveni de Ginebra estableixen les proteccions dels presoners de guerra que s'enfronten a processament penal. Com disposa l'article 84, només poden ser jutjats en tribunals que ofereixin "les garanties essencials d'independència i imparcialitat generalment reconegudes".

A més, l'article 13 de l'III Conveni de Ginebra estableix que: "Els presoners de guerra hauran de ser tractats humanament en totes les circumstàncies. Està prohibit i serà considerat com a infracció greu contra el present Conveni, qualsevol acte il·lícit o tota omissió il·lícita per part de la Potència detenedora, que comporti la mort o posi en greu perill la salut d'un presoner de guerra en el seu poder. Així mateix, els presoners de guerra hauran de ser protegits en tot temps, especialment contra quasevol acte de violència o d'intimidació, contra els insults i la curiositat pública".

Rendició de comptes pels crims de guerra

Amnistia Internacional ha documentat els crims de guerra i les violacions del dret internacional humanitari comeses per Rússia durant la seva guerra d'agressió contra Ucraïna des de l'inici del conflicte. Tots els materials publicats per l'organització fins avui -actualitzacions de notícies, informes, documents i investigacions- poden trobar-se aquí.

Amnistia Internacional ha demanat reiteradament que es faci retre comptes a les forces russes responsables de violacions de drets humans i ha acollit amb satisfacció la investigació en curs de la Cort Penal Internacional a Ucraïna. La rendició de comptes exhaustiva a Ucraïna requerirà els esforços concertats de l'ONU i dels seus òrgans, i també iniciatives de caràcter nacional segons el principi de jurisdicció universal.