Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Ucraïna: Talls devastadors d'electricitat erosionen la vida de la població civil quan s'acosta el Nadal

© Amnesty International
  • Nens i nenes sense escola.
  • Escassetat d'aliments per les apagades.
  • Edificis sense calefacció durant dies a temperatures glacials.
  • Risc d'incendi a les cases durant sobrecàrregues elèctriques.
  • Greus limitacions en l'accés a atenció mèdica.

"Els atacs continuats de les forces armades russes contra infraestructura energètica crítica d'Ucraïna són una violació flagrant del dret internacional humanitari i posen en perill la vida de la població civil amb l'arribada de temperatures glacials", ha afirmat avui Amnistia Internacional, que demana a Rússia que posi fi als seus atacs selectius il·legítims contra infraestructura civil.

"Mentre molts països del món comencen la temporada festiva amb els carrers plens de llums nadalenques, el món ha de recordar a Ucraïna, que continua cruelment submergida en la foscor pels atacs sostinguts, deliberats i il·legítims de Rússia contra la seva infraestructura energètica", ha declarat Denis Krivosheev, director adjunt d'Amnistia Internacional per a Europa de l'Est i Àsia Central.

"La població civil ucraïnesa no només ha de suportar la tràgica pèrdua de vides causada per la guerra d'agressió de Rússia, sinó que també pateix les conseqüències de tàctiques criminals russes concebudes expressament per a augmentar el sofriment humà."

Els atacs de Rússia contra infraestructura energètica crítica d'Ucraïna, continuats des de fa mesos, impedeixen a la població civil ucraïnesa l'accés a l'educació, a l'atenció mèdica i a l'alimentació al mateix temps que l'obliga a suportar temperatures glacials en la llar.

Amnistia Internacional ha parlat amb persones de tot Ucraïna, que han explicat amb detall l'impacte dels atacs russos en la seva vida quotidiana.

Els talls de llum agreugen la crisi sanitària

Olena* ha explicat a Amnistia Internacional: "Tenim atacs aeris constants. Ara mateix n'hi ha un. Quan hi ha un atac aeri, no pot funcionar cap institució que ofereix serveis sanitaris com ara clíniques i hospitals privats, ni altres institucions, comerços, transport públic"

Un dia en què va haver-hi un atac aeri rus, Olena tenia cita mèdica amb el seu fill per a un reconeixement general i vacunes, però la clínica la va cridar per a dir-li que no fos. La cita es va endarrerir més d'un dia, la qual cosa també va causar embussos i més retards per a altres persones que esperaven rebre atenció mèdica.

A més de limitar l'accés a reconeixements de salut rutinaris, les intervencions quirúrgiques s'estan duent a terme en condicions potencialment mortals. Kateryna* va explicar a Amnistia Internacional que va tenir por que els talls de llum afectessin la cirurgia que tenia programada: "Vaig ser a una cirurgia programada i havien d'usar un làser. El metge va dir que intentarien fer-ho ràpid. Això em va posar nerviosa."

Les alteracions en l'escolarització erosionen l'educació de nens i nenes

Perdre només un dia d'escola pot tenir un impacte durador en el progrés acadèmic del nen o nena. A causa dels talls de llum en curs a Ucraïna, molts d'ells no podenassistir a classe, ni presencial ni en línia. Els qui aconsegueixen anar a escola afronten trajectes que poden ser mortals en una foscor absoluta.

"Com els semàfors i les llums del carrer no funcionen durant les apagades, pot ser un caos en el qual tothom condueix en diferents direccions. Quan vaig a classe amb el meu fill i tornem quan és fosc, és preocupant perquè pots ficar-te directament en l'encreuament. La taxa de morts de vianants en les carreteres ha augmentat", va dir Kateryna.

"L'educació és la base del bon funcionament de la societat, però, a Ucraïna, Rússia està atacant deliberadament la infraestructura civil, incloses les escoles. Els nens i nenes no poden ni tan sols estudiar a distància per la falta d'electricitat i de calefacció. Rússia està erosionant el present del país... i el seu futur", va dir Denis Krivosheev.

Salut i benestar en perill

Nens i nenes no sols sofreixen la pèrdua d'educació a causa de l'agressió russa, sinó que també suporten temperatures glacials i escassetat d'aliments, perquè les apagades fan que s'espatlli el menjar.

"Hi ha poques opcions per a cuinar. Alimentar a una nena amb salsitxes cada dia és dolent, però no es pot cuinar menjar normal perquè es triga hora i mitja a cuinar qualsevol cosa, així que faig cuscús i salsitxes al vapor", diu Olena.

"Tot és molt estressant. Carregar-ho tot, trobar temps per a fer menjar. Quan hi ha llum cal fer-ho tot immediatament, no et relaxes, realment mai no et relaxes. I per això estàs constantment en tensió, té un efecte dolent."

Pressió addicional per als grups marginats

Les persones amb discapacitat, les d'edat avançada i les que tenen ingressos més baixos pateixen pressions addicionals a causa dels talls de llum.

Les persones amb mobilitat limitada tenen dificultats per sortir dels seus blocs d'apartaments, i algunes persones residents han deixat paquets d'emergència als ascensors amb cadires, aigua i menjar per si es queda atrapada alguna persona durant una apagada.

L'impacte en la salut mental, així com en la física, pot ser també devastador. Tetyana* va comptar a Amnistia Internacional: "Conec a gent que no surt perquè no pot pujar les escales sense ascensor."

Moltes persones amb ingressos més baixos tenen problemes per pagar la calefacció de casa seva enmig dels talls energètics, i el cost de generadors, dipòsits de gas i calefaccions de gas afegeixen pressió econòmica.

Informació complementària

Tot i els intents de reparar la infraestructura civil danyada, les autoritats ucraïneses s'han vist forçades a introduir apagades planificades perquè no se sobrecarregui la resta de la infraestructura energètica del país. L'octubre de 2022, havien sofert danys greus almenys el 40% de les instal·lacions energètiques del país. Al desembre, les autoritats d'Ucraïna van dir que més del 50% dels usuaris d'energia del país tenien tallat el subministrament d'electricitat.

Amnistia Internacional demana que es posi fi a l'agressió russa a Ucraïna i que la comunitat internacional recordi i faci costat a la població civil ucraïnesa amb l'arribada de l'hivern.

*Nom canviat per a protegir-ne la identitat.