Actuem pels drets humans a tot el món

Ucraïna: Activistes d’arreu del món demanen a Rússia que posi fi al seu assalt general contra els drets humans

Concentració davant del consolat de Rússia a Barcelona per demanar la fi de la guerra a Ucraïna (24/03/2022). Foto: Luis Comprés per a AIC

El 24 de març, Amnistia Internacional duu a terme un Dia Global d’Acció per exigir que Rússia posi fi a la seva invasió d’Ucraïna, acte il·legal d’agressió que segueix causant una destrucció incalculable en tots els àmbits.

Activistes d’una trentena de països de tot el món participaran en accions, vetlles i concentracions just quan es compleix un mes des que va començar una invasió que està tenint incalculables conseqüències devastadores per al poble d’Ucraïna, per a la llibertat d’expressió a Rússia i per al marc internacional dels drets humans.

Les accions de Rússia han desencadenat una catàstrofe per als drets humans. A Ucraïna, en poc més de quatre setmanes, s’han destruït vides, mitjans de subsistència, llars, infraestructures; s’han destrossat famílies i milions de persones han estat desplaçades. A Rússia, les autoritats han iniciat una repressió sense precedents de la dissidència en què manifestants contra la guerra han estat colpejats i empresonats, i els pocs mitjans de comunicació independents que quedaven, s’han vist obligats a tancar. La greu escassetat de subministraments essencials provocada per la invasió podria precipitar un desastre humanitari encara més gran a tot el planeta”, ha afirmat Bruce Millar, director adjunt de campanyes per a Europa Oriental i Àsia Central d’Amnistia Internacional.

Un mes després de l’inici de la invasió, activistes de tots els racons del món alcen les seves veus a l’uníson per exigir a les autoritats russes que aturin aquesta destrucció gratuïta posant fi a la seva agressió il·legal, protegint la població civil i respectant el dret internacional”.

Des que va començar la invasió, Amnistia Internacional ha documentat atacs indiscriminats que han causat la mort i ferit a civils, possibles atacs il·legítims que han destruït o fet malbé béns i infraestructura civil – fins i tot contra hospitals i escoles – i l’ús de munició de dispersió prohibida, accions que poden constituir crims de guerra en virtut del dret internacional. Amnistia Internacional està decidida a garantir que es fa justícia per aquests crims i a facilitar proves essencials que poden fer-se servir per demanar comptes als responsables.

La invasió d’Ucraïna per Rússia és una violació manifesta de la Carta de les Nacions Unides i un acte d’agressió que constitueix un crim de dret internacional, mentre que la seva decisió d’abandonar el Consell d’Europa i denunciar el Conveni Europeu de Drets Humans elimina alguna de les darreres salvaguardes davant dels abusos contra aquests drets per a qui més ho necessita a la Rússia d’avui.

Hi haurà accions i concentracions davant de les ambaixades de Rússia i en llocs emblemàtics d’una trentena de països com ara Algèria, Argentina, Austràlia, Canadà, Corea del Sud, Espanya, Estats Units, Japó, Mèxic, Nova Zelanda, Països Baixos, la República Txeca, Suècia, etc.

L’acció global d’Amnistia, que demana a les autoritats russes que aturin aquest acte d’agressió i protegeixin la població civil, ja ha estat signada per més de 340.000 persones, 46.000 de les quals a Espanya.