1961-2021: 60 anys actuant pels
drets humans a tot el món

Turquia: sentència imminent per a destacats activistes que s'enfronten a penes de fins a 15 anys de presó

Demà divendres està previst que es dicti sentència en la causa contra els 11 defensors i defensores dels drets humans, entre els quals dos exdirigents d'Amnistia Internacional Turquia, que porten gairebé 3 anys defensant-se de càrrecs falsos i podrien haver de complir fins a 15 anys de presó si són declarats culpables.

Amb antelació a la vista, que se celebra a Istanbul, Amnistia Internacional ha declarat que només l'absolució dels 11 podria fer justícia als activistes que s'enfronten a càrrecs infundats de terrorisme.

"Des del principi ha estat un judici de motivació política, com tants altres contra defensors i defensores de drets humans, activistes, periodistes, professionals del dret i persones del món acadèmic", ha afirmat Idil Eser, exdirectora d'Amnistia Internacional Turquia i una de les defensores de drets humans encausades.

"Aquests processaments tenen com a finalitat silenciar els qui s'asseuen en el banc dels acusats, i transmeten un missatge a la resta de la societat: lluita pels drets humans o explica la veritat sota la teva responsabilitat. Esperem el millor, però estem preparats pel pitjor".

En el curs de les 11 vistes judicials anteriors, les acusacions de "terrorisme" formulades contra les 11 persones processades han estat refutades categòricament, fins i tot per les pròpies proves de la fiscalia. L'intent de l'acusació de presentar activitats de drets humans legítimes com a actes il·lícits ha fracassat estrepitosament.

Taner Kılıç, expresident de la junta directiva d'Amnistia Internacional Turquia i ara el seu president d'honor, va quedar en llibertat sota fiança l'agost de 2018 després de passar més de 14 mesos a la presó. Vuit de les persones restants van passar gairebé quatre mesos entre reixes i van sortir en llibertat sota fiança a l'octubre de 2017. Però milers més, atrapades en la repressió àmplia i profunda de la dissidència a Turquia, continuen a la presó.

En la desena vista, celebrada al novembre de 2019, la fiscalia va demanar l'absolució de 5 de les 11 persones i sentències condemnatòries per a les 6 restants.

"Aquesta sentència és important no només per a aquest grup d'11 dones i homes i les seves famílies, sinó per a totes les persones que valoren els drets humans, dins i fora de Turquia. És igual on vius, la classe de govern que tinguis: un dia podries necessitar que defensin els teus drets", ha dit Nils Muižnieks, recentment nomenat director d'Amnistia Internacional per a Europa.

"Demà, els ulls del món estaran a la sala del tribunal d'Istanbul. Tota sentència que no sigui l'absolució d'aquestes 11 persones produiria esgarrifances als qui creuen en l'activisme pacífic de la societat civil. Però, passi el que passi amb els nostres amics i col·legues del cas Büyükada, continuarem lluitant en favor de la justícia per a totes les persones a Turquia".

Informació addicional

La vista començarà a les 7 hores GMT del 3 de juliol (10 del matí hora local) davant del 35º Tribunal Penal per a Delictes Greus d'Istanbul.

Les restriccions per la COVID-19 han impedit que Amnistia Internacional enviï representants internacionals per fer tasques d'observació en la vista; no obstant això, membres de l'organització residents a Turquia hi seran per transmetre l'evolució dels esdeveniments.

En la vista celebrada al novembre de 2019, el fiscal de l'Estat va presentar la seva opinió final, en la qual demanava que es declarés Taner Kılıç culpable de "pertinença a organització terrorista" i Idil Eser, Özlem Dalkıran, Günal Kurşun, Veli Acu y Nejat Taştan, culpables de "ajudar saben-ho i voluntàriament una organització terrorista?. El fiscal va demanar al tribunal que absolgués İlknur Üstün, Şeyhmus Özbekli, Ali Gharavi y Peter Steudtner.

En la darrera vista, celebrada al febrer, set dels defensors i defensores i els seus representants lletrats van presentar els al·legats finals de les defenses. En la vista del 3 de juliol, abans del pronunciament de la sentència, els quatre restants i els seus advocats faran el mateix.

En els tres últims anys, més de dos milions de persones han demanat justícia per aquestes 11 persones. Entre les personalitats que han signat cartes obertes (el 2017) figuren Edward Snowden, Catherine Deneuve, Ai Weiwei, Angélique Kidjo, Anish Kapoor, Peter Gabriel, Zoë Kravitz, Nazanin Boniadi, Don Cheadle, Marisa Tomei, Adam McKay, Paul Haggis, Joshua Malina, Fisher Stevens, Claire Danes, Ben Stiller, Whoopi Goldberg, Mike Farrell, Eva Orner, Peter Sarsgaard, Tim Roth, Kathy Najimy, Mark Ruffalo, Zach Galifianakis, Bruce Cohen, Shira Piven, Mike White, Tim Kring, James McAvoy, Francois Morel, Elif Shafak, Bianca Jagger, Juliet Stevenson, Juliette Binoche, Jane Birkin, Isabelle Huppert y Tanita Tikaram.