Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Turquia: periodistes, defensors/es de drets humans i altres persones en risc per la COVID-19, han de ser alliberats

© Henning Schacht

Enmig de la creixent preocupació per la propagació de la COVID-19 a les presons, el govern turc està accelerant la preparació d'un projecte de llei que, segons s'informa, alliberarà fins a 100.000 persones preses. Aquesta és una mesura ben rebuda.

La massificació i la manca d'higiene dels centres de detenció constitueixen, per si mateixes, una amenaça per a la salut de la població penitenciària de Turquia, que és de gairebé 300.000 persones, i per a les desenes de milers d'empleats i empleades de presons, situació que es veurà agreujada per la pandèmia del coronavirus. No obstant això, preocupa a Amnistia Internacional comprovar que el paquet de mesures, tal com el concep actualment el govern, deixa entre reixes periodistes, defensors i defensores dels drets humans i altres persones empresonades pel simple exercici dels seus drets o que haurien d'estar en llibertat.

Les organitzacions signants demanen al govern turc que deixi en llibertat, immediatament i sense condicions, periodistes, defensors i defensores dels drets humans i altres persones que hagin estat acusades o condemnades només per haver exercit els seus drets.

A més, creiem que les autoritats turques han de revisar tots els casos de presos i preses detinguts en espera de judici, com a pas previ al seu alliberament. En línia amb la presumpció d'innocència i amb el dret a la llibertat, el dret i les normes internacionals de drets humans estableixen la presumpció de llibertat fins al judici. La detenció prèvia al judici ha d'emprar-se només com a mesura excepcional, però a Turquia, s'aplica de manera habitual i punitiva.

El govern ha de considerar seriosament l'alliberament dels presos i preses especialment vulnerables a la COVID-19, com els d'edat avançada o els que pateixin malalties greus. Les autoritats han de garantir que tots els presos i preses tinguin accés a atenció mèdica i cures de salut d'igual qualitat que aquells dels quals es beneficia la societat en general, inclosos els serveis de detecció, prevenció i tractament de la COVID-19. Tant el personal penitenciari com els treballadors i treballadores del sector de la salut han de tenir accés a informació adequada, material, formació i ajuda per a protegir-se.

Segons l'actual Llei d'Execució de Condemnes i Mesures de Seguretat, una persona presa pot sol·licitar la llibertat condicional una vegada complertes dues terceres parts de la condemna. Segons la informació rebuda, l'avantprojecte de llei esmentat —que, previsiblement, aprovarà el Parlament al llarg dels pròxims dies— permetrà demanar-la una vegada complerta la meitat de la condemna.

Així mateix, l'avantprojecte estableix que les preses embarassades i els presos i preses amb més de 60 anys i problemes de salut documentats passin a arrest domiciliari. No obstant això, els qui hagin estat declarats culpables d'uns pocs delictes concrets, entre els quals els de terrorisme, no podran demanar la reducció de la pena. A més, l'avantprojecte tampoc és aplicable a les persones detingudes en espera de judici ni als qui hagin recorregut les seves sentències condemnatòries. S'espera que la mesura s'introdueixi com el tercer paquet de reformes en el marc de l'Estratègia de Reforma Judicial del govern revelada l'estiu passat.

La legislació antiterrorista turca és imprecisa, i se n'ha abusat àmpliament en causes judicials contra periodistes, activistes polítics de l'oposició, professionals del dret, defensors i defensores dels drets humans i altres persones que ha expressat opinions discrepants. Tal com hem documentat en nombrosos judicis que hem observat, moltes d'aquestes persones romanen detingudes en espera de judici durant llargs períodes, i moltes d'elles, també, són declarades culpables de delictes de terrorisme només per haver expressat opinions discrepants, sense cap prova d'incitació a la violència o ús d'ella ni de col·laboració amb organitzacions il·legals.

Entre aquestes persones, figuren el periodista i novel·lista Ahmet Altan, el polític kurd Selahattin Demirtaş i l'empresari i personalitat de la societat civil Osman Kavala, a més de nombroses persones del món acadèmic, defensors i defensores dels drets humans i periodistes. Demirtaş ha comunicat ja en el passat patir problemes cardíacs a la presó, mentre que tant Altan com Kavala tenen més de 60 anys, per la qual cosa podrien córrer més perill de contreure la COVID-19. Cap d'ells hauria d'estar en la presó, i en excloure'ls de les mesures de concessió de llibertat no es farà sinó aprofundir en les greus violacions que ja han sofert.

Els sotasignats demanem al govern i al Parlament que respectin el principi de no discriminació en les mesures que es prenguin per a atenuar els greus riscos de salut que afecten les presons. L'avantprojecte de llei exclou l'alliberament de certs presos o preses per les seves opinions polítiques.

Milers de persones estan entre reixes només per haver exercit els seus drets a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica, i ara s'enfronten a un perill sense precedents per a la seva salut. En virtut del dret internacional dels drets humans, Turquia ha assumit una sèrie de compromisos que l'obliguen, clarament, a prendre mesures per a garantir el dret a la salut de totes les persones preses, sense discriminació.

Convidem a les autoritats turques a aprofitar aquesta oportunitat per a deixar immediatament en llibertat a aquelles persones que hagin estat injustament empresonades, i a estudiar amb caràcter d'urgència l'alliberament dels qui no hagin estat declarats culpables de cap delicte i els qui es trobin especialment exposats a la presó a aquesta malaltia altament contagiosa, la salut de la qual no es pot garantir en condicions de massificació i falta d'higiene.

Informació complementària

Aquesta declaració compta amb el suport de les següents organitzacions:

ARTICLE 19, Punto24, Plataforma de Periodisme Independent, Amnistia Internacional, ARTICOLO 21, Associació de Periodistes d'Europa (AEJ), Xarxa Internacional de Drets de Caricaturistes (CRNI), Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ), PEN Dinamarca, PEN Regne Unit, Centre Europeu per a la Llibertat de Premsa i dels Mitjans de comunicació (ECPMF), Federació Europea de Periodistes (EFJ), Freedom House, Frontline Defenders, PEN Alemanya, Index on Censorship, Iniciativa per la Llibertat d'Expressió – Turquia (IFoX), Institut Internacional de Premsa (IPI), Fundació de Comunicació IPS/*bianet, IFEX – Xarxa Global de Defensa i Promoció de la Llibertat d'Expressió, PEN Noruega, Observatori dels Balcans i el Caucas Transeuropa (OBCT), PEN el Canadà, Reporters sense Fronteres (RSF), Organització de Mitjans de comunicació del Sud-est d'Europa (SEEMO), PEN Suècia, Turkey Human Rights Litigation Support Project (TSLP), Wan-*Ifra/Associació Mundial d'Editors de Notícies