Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Turquia: Les restriccions discriminatòries i la violència contra els manifestats de l’Orgull no poden repetir-se

Manifestació de l'Orgull a Istanbul, Turquia, el 2018
© BULENT KILIC/AFP/Getty Images

La discriminació i la violència exercida contra aquells que van participar en les jornades de l’Orgull a Turquia l’any passat no pot repetir-se, ha manifestat Amnistia Internacional en ocasió del Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia.

Quan s’acosta la celebració de l’Orgull, Amnistia Internacional presenta una nova investigació on es revela que, durant el 2023, les autoritats turques van imposar una prohibició general, entre altres restriccions discriminatòries, durant les desfilades de l’Orgull. Es va utilitzar la força de manera innecessària i arbitrària que, en alguns casos, va concloure en tortura. La retòrica anti-LGBTI dels alts càrrecs del govern va comportar un augment dels perjudicis i va envalentir els grups anti-LGBTI.

“Ara que ens apropem al mes de l’Orgull, no poden repetir-se les restriccions draconianes, la violència desproporcionada i la retòrica oficial carregada d’odi que vam presenciar l’any passat”, va afirmar Dinushika Dissanayake, subdirectora general d’Amnistia Internacional a Europa.

“Les autoritats haurien de garantir que les manifestacions de l’Orgull LGBTI a Turquia poguessin transcórrer de manera segura i sense les ingerències i la intimidació dels anys anteriors”.

A l’informe Discriminatory restrictions and abuse during Türkiye Prides s’han analitzat les respostes de l’Estat davant les concentracions pacífiques que van tenir lloc durant les jornades de l’Orgull del 2023 (del 7 al 9 de juliol). Les autoritats van dictar prohibicions generals en nombroses desfilades i actes públics i, fins i tot quan no ho van fer, els agents encarregats de fer complir la llei, van impedir a les persones LGBTI reunir-se de manera pacífica.

Es va utilitzar, de manera generalitzada, força innecessària i arbitrària contra manifestats que va concloure amb la detenció arbitrària de, com a mínim, 224 persones a tot el país. D’entre aquestes persones detingudes hi havia professionals de l’advocacia i del periodisme i persones que no participaven en els actes de l’Orgull. En alguns casos, l’ús il·legítim de la força per part dels agents encarregats de fer complir la llei, va concloure amb cops contra els manifestants, fet que s'ha considerat com a tortura, i altres tractes cruels, inhumans o degradants. Les prohibicions generals, les restriccions i la violència van tenir un efecte poderós que va dissuadir les persones LGBTI de participar en altres protestes pacífiques.

Figures polítiques i alts càrrecs governamentals han estat utilitzant una retòrica cada vegada més discriminatòria i estigmatitzant contra la població LGBTI que es va intensificar durant la campanya de les eleccions presidencials de l’any passat, on el propi president Erdogan va arribar a dir en una emissió televisiva que “les persones LGBTI [eren] un verí injectat a la institució de la família”. El 2023, el govern va proposar modificar la constitució turca per redefinir la “família” com “la unió d’un home i una dona”.

“Malgrat les restriccions i la violència, les persones LGBTI es preparen a tot el país per celebrar l’Orgull i manifestar-se pacíficament contra la discriminació”, ha afirmat Dinushika Dissanayake.

“Aquest any no s’han d’imposar prohibicions sistemàtiques durant les manifestacions de l’Orgull; s’han d’emprendre accions urgents per abordar l’homofòbia i la transfòbia institucionals i garantir les proteccions constitucional i jurídica de les persones LGBTI”.

Informació complementària

Amnistia Internacional ha iniciat una campanya per demanar al ministre de l’Interior Ali Yerlikaya que garanteixi que les autoritats facilitin les marxes i altres actes de l’Orgull, i que es compleixin les obligacions de drets humans en virtut del dret internacional i les garanties plasmades a la Constitució de Turquia.

Els Estats tenen l’obligació positiva de facilitar les reunions pacífiques a la llei i a la pràctica. Com succeeix amb la legislació turca, l’exercici del dret a la llibertat de reunió pacífica no està subjecte a la concessió d’una autorització de les autoritats governamentals.

Tota decisió de dissoldre una reunió haurà de prendre’s només com a darrer recurs i respectant de manera escrupolosa els principis de necessitat i proporcionalitat, és a dir, només quan no existeixi cap altra forma de protegir un fi legítim que tingui més pes que el dret de reunió pacífica de la població.

Davant d’aquestes situacions, els agents encarregats de fer complir la llei han d’evitar, en la mesura del possible, l’ús de la força, i en qualsevol cas, han de restringir-lo sempre al nivell mínim necessari.