Actuem pels drets humans a tot el món

Turquia: Les autoritats han de posar fi als judicis injustos de menors d’edat segons la llei antiterrorista


Cap nen [serà] privat de la llibertat il·legalment o arbitràriament. La detenció, l’empresonament o la presó d’un nen es durà a terme de conformitat amb la llei i s’utilitzarà tan sols com a mesura d’últim recurs i durant el període més breu que procedeixi. Convenció sobre els Drets del Nen, article 37(b).

Amnistia Internacional insta les autoritats turques a posar fi als judicis de menors, alguns de només 12 anys, en virtut d’una legislació antiterrorista draconiana.

En l'informe publicat avui, "Turquia: Cap nen ni nena sense drets" (PDF), l'organització centra la seva atenció en les violacions sistemàtiques dels drets dels menors d’edat comeses durant la seva detenció, reclusió i judici.

Milers de menors, alguns de només 12 anys, han estat jutjats a Turquia en virtut de la legislació antiterrorista, tan sols per la seva presumpta participació en manifestacions que el govern va considerar que donaven suport al terrorisme. Les manifestacions se centren en qüestions que són motiu de preocupació per als membres de la comunitat kurda, i sovint comporten enfrontaments amb la policia.

L'informe inclou relats directes de menors que han patit maltractaments en ser detinguts i mentre estaven reclosos sota custòdia policial. Malgrat els relats generalitzats d’ús excessiu de la força i altres maltractaments, cap agent de policia ha estat posat a disposició judicial. En molts casos, no es van respectar les proteccions legals previstes per als menors d’edat que es troben en detenció preventiva sense càrrecs.

“Els menors acusats de participació a manifestacions són reclosos sota custòdia policial per a adults als departaments antiterroristes de les comissaries de policia i no els departament de menors. Allí, sovint són sotmesos a interrogatoris no oficials en absència d’advocats i treballadors socials. En molts casos, els atestats d’aquestes declaracions s’usen més tard com a prova en els judicis dels menors”, ha afirmat Andrew Gardner, expert d'Amnistia Internacional sobre Turquia.

Un menor va explicar a Amnistia Internacional com va ser detingut per la policia a l’escenari d’una manifestació a Diyarbakir: “Un agent de policia em va agafar pel braç i em va colpejar amb una porra. Vaig intentar escapar però un altre agent em va enxampar i també em va colpejar. Després quatre o cinc agents em van colpejar amb les porres i em van propinar cops de puny i puntades.”

Una vegada acusats formalment, amb freqüència, els menors romanen sota custòdia durant mesos abans que es dicti sentència. Durant aquest període, els nens estan reclosos en les mateixes condicions que els adults i no es pren cap mesura perquè continuïn la seva educació.

Les causes judicials es basen sovint en proves de poc o cap pes o en declaracions obtingudes dels menors sota pressió. Nens de només 12 anys han estat jutjats a tribunals d’adults, cosa que vulnera la llei. La majoria dels casos conclouen en declaracions de culpabilitat i condemnes de presó, algunes de molts anys.

Lalegislació antiterrorista en virtut de la qual es jutja menors d’edat és imprecisa i massa àmplia en la seva redacci,  i injusta en la seva aplicació per jutges i fiscals. Les esmenes de la Llei Antiterrorista pendents des de fa temps no alterarien la definició àmplia i imprecisa de delictes terroristes en virtut dels quals es jutja els menors.

“Les autoritats turques tenen l’obligació, en virtut del dret internacional i de la legislació nacional, de protegir els drets de les persones menors d’edat durant la seva detenció, reclusió i judici. No obstant això, aquests drets es violen sistemàticament. Les detencions i els judicis continuen”, ha afirmat Andrew Gardner.

“Les autoritats turques han de reformar amb urgència la legislació antiterrorista per adequar-la a les normes internacionals. Han d’aplicar, alhora, un seguit de mesures per garantir que no es violen els drets dels menors.”

> Informe complet:Cap nen ni nena sense drets. No més judicis injustos de menors a Turquia per la legislació antiterrorista(PDF)