Actuem pels drets humans a tot el món

Turquia ha d'alliberar el pres de consciència Osman Kavala, segons la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans

Osman Kavala © picture alliance / Wiktor Dabkowski

Davant la sentència dictada avui pel Tribunal Europeu de Drets Humans, que condemna Turquia per no garantir el compliment de la resolució del Tribunal el 2019 que demanava la llibertat immediata d'Osman Kavala i conclou que el Tribunal "va considerar que les mesures indicades per Turquia no li permetien concloure que l'Estat Part havia actuat 'de bona fe' i de forma compatible amb les 'conclusions i l'esperit' de la sentència sobre Kavala", Julia Hall, directora adjunta d'investigació de l'Oficina d'Amnistia Internacional per a Europa, ha manifestat:

"Aquesta sentència ha d'avergonyir les autoritats de Turquia. Durant gairebé tres anys han refusat complir la sentència dictada pel Tribunal Europeu de Drets Humans el 2019 i posar en llibertat Osman Kavala. La sentència d'avui torna a posar de manifest la manca de mesures del govern per complir una obligació jurídicament vinculant. La contínua inacció de Turquia agreuja l'espantós sofriment d'Osman Kavala i la seva família".

Durant gairebé tres anys les autoritats turques han rebutjat complir la sentència dictada pel Tribunal Europeu de Drets Humans el 2019 i posar en llibertat Osman Kavala

Julia Hall, Amnistia Internacional

El cas de Kavala és representatiu de la repressió de la societat civil i la reculada en matèria de protecció dels drets humans que afecta tota la població de Turquia. Si Turquia persisteix tossudament en la seva negativa a alliberar Osman Kavala, s'estarà posant encara més en evidència com un dels membres fundadors del Consell d'Europa. El Consell d'Europa, els seus Estats membres i la Unió Europea han d'exhortar Turquia a alliberar d'una vegada Osman Kavala i moltes altres persones detingudes en circumstàncies similars".

Informació complementària

El 2019, el Tribunal Europeu de Drets Humans va resoldre que s'havia violat el dret a la llibertat d'Osman Kavala i que la intenció del govern d'emmordassar-lo ho confirmava. En la sentència, el Tribunal en demanava l'alliberament immediat. Però, en lloc d'acatar-la, les autoritats turques van sotmetre Kavala a noves actuacions penals basades en càrrecs infundats.

Al febrer de 2022, el Comitè de Ministres del Consell d'Europa, encarregat de vetllar pel compliment de les sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans, va obrir un procediment d'infracció contra Turquia per incomplir la sentència del Tribunal en aplicació de l'article 46 (paràgraf 4) del Conveni Europeu de Drets Humans.

Només en una altra ocasió s'ha obert un procediment d'infracció per incompliment d'una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans, en la causa d'Ilgar Mammadov v Azerbaijan.

Amnistia Internacional va declarar presos de consciència Osman Kavala i sis persones més coacusades al juny, quan van ingressar a la presó després de ser injustament declarades culpables en el judici de Gezi el 25 d'abril de 2022.