Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Tunísia: autoritats han d'abstenir-se d'emprar força innecessària i excessiva contra manifestants

GettyImages

Les forces de seguretat tunisianes han d'abstenir-se immediatament d'utilitzar força innecessària i excessiva per dispersar manifestants que han sortit als carrers de la capital i en diverses governacions a protestar per la marginació, la violència policial, la pobresa i la falta d'oportunitats d'ocupació; així ho ha manifestat avui Amnistia Internacional.

Des de divendres 15 de gener, joves de barris populars s'han saltat el toc de queda per protestar i, en alguns casos, les protestes s'han intensificat i s'han comès actes de violència, saqueig i vandalisme. Avui el Ministeri de l'Interior ha confirmat la detenció de 630 persones, en la seva majoria menors d'edat (entre 14 i 15 anys).

Res autoritza les forces de seguretat a fer ús innecessari i excessiu de la força, encara que sigui per respondre a actes esporàdics de violència

Amna Guellali, Amnistia Internacional

"Encara que es cometin actes de vandalisme i saqueig, els agents encarregats de fer complir la llei han de limitar-se a utilitzar la força quan sigui estrictament necessari i proporcional a l'objectiu perseguit. Res no autoritza a les forces de seguretat a fer ús innecessari i excessiu de la força, encara que sigui per respondre a actes esporàdics de violència", ha declarat Amna Guellali, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica.

''Les autoritats tunisianes han de garantir l'alliberament immediat de Hamza Nassri Jeridi i totes les altres persones detingudes únicament per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica''.

El 18 de gener, la policia va dissoldre una protesta pacífica en solidaritat amb els manifestants i contra la violència policial al centre de Tunis. Segons dos participants entrevistats per Amnistia Internacional, la policia va atacar els manifestants pacífics amb porres i gas lacrimògen per dissoldre la concentració; a més, va detenir l'activista de drets humans Hamza Nassri Jeridi, que estava protestant pacíficament, i la va traslladar a la prefectura de policia per interrogar-lo.

Es van difondre imatges alarmants per Internet en les quals es veia a agents de policia colpejant i arrossegant les persones capturades. Testimonis presencials van difondre testimonis amb la intenció de mostrar els maltractaments sota custòdia policial en les comissaries i l'ús de força il·legítima.

"Les forces de seguretat tunisianes han de respectar els drets de totes les persones sota custòdia, en totes les circumstàncies i amb independència del motiu de la detenció. Amb arranjament la legislació tunisiana i al dret internacional dels drets humans, qualsevol persona posada sota custòdia té dret a no patir tortura o altres maltractaments, a contactar amb familiars i representació lletrada, i a rebre assistència mèdica. Encara que la policia estigui facultada per detenir persones per actes de violència concrets, ha de fer-ho de conformitat amb les normes de drets humans i respectant el degut procés", ha manifestat Amna Guellali.

Les protestes van començar a Siliana, a 130 quilòmetres de Tunísia cabdal, i es van estendre a altres governacions el divendres després de la publicació d'un vídeo en xarxes socials on es veia a un agent de policia renyant violentament a un pastor perquè el seu ramat havia entrat en el recinte d'una seu governamental local.

Les autoritats van imposar un confinament nacional durant quatre dies, del 14 al 17 de gener, amb toc de queda a les quatre de la tarda, en resposta a un repunt dels contagis de COVID-19.

Amnistia Internacional demana als organismes encarregats de fer complir la llei, inclosa la fiscalia, que prengui mesures immediates per evitar en tant que sigui possible detenir manifestants, alliberant totes les persones detingudes arbitràriament i posant en llibertat provisional a les que probablement s'enfrontin a càrrecs en existir indicis clars d'un delicte recognoscible. Les autoritats han de tenir en compte el greu risc que representa la COVID-19 en els centres de detenció, on les condicions higièniques són precàries i és pràcticament impossible guardar la distància física.