Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Sudan: Nous temors per a la població civil en estendre's els combats a Wad Madani, segona ciutat del país

© AFP via Getty Images

En resposta a l'esclat dels combats entre les Forces Armades del Sudan i les Forces de Suport Ràpid a Wad Madani, la segona ciutat del Sudan, el director regional d'Amnistia Internacional per a Àfrica Oriental i Austral, Tigere Chagutah, ha manifestat:

“Ens preocupa profundament la terrible situació de la població civil de Wad Madani. En un ambient de temor i pànic, molts milers de persones han fugit de la ciutat en els darrers dies. Instem les Forces Armades del Sudan i les Forces de Suport Ràpid a protegir la població civil i a garantir el pas segur dels qui vulguin sortir de les zones afectades per la violència.

Wad Madani també servia com a centre d'operacions humanitàries des que va començar el conflicte al Sudan fa vuit mesos, i els informes de la suspensió de les operacions d'ajuda humanitària a causa de la inseguretat agreugen una situació ja terrible. Moltes persones que ara estan atrapades a Wad Madani o que fugen de la ciutat ja hi havien fugit des de Khartum a la recerca de seguretat quan van esclatar les hostilitats a l'abril. Demanem a totes les parts al conflicte del Sudan que garanteixin l'accés humanitari immediat i sense traves a totes les persones civils que ho necessitin, dins i fora de Wad Madani.

La població del Sudan fa vuit mesos que suporta un horror inimaginable, amb víctimes civils massives tant d'atacs deliberats i indiscriminats de les parts bel·ligerants com de violència sexual contra dones i nenes, atacs selectius contra béns de caràcter civil com ara hospitals i esglésies, i saquejos generalitzats. Demanem que es respecti el dret internacional humanitari, cosa que inclou posar fi a tots els atacs contra la població civil i les infraestructures de caràcter civil.

Informació complementària

L'abril del 2023 va tenir lloc una escalada de violència després de setmanes de tensions entre les Forces Armades del Sudan i les Forces de Suport Ràpid per la reforma de les forces de seguretat durant les negociacions per a un nou govern de transició. En un informe publicat a l'agost,“Death Came To Our Home”: War Crimes and Civilian Suffering In Sudan", Amnistia Internacional va documentar la comissió de crims de guerra generalitzats per part de les Forces Armades del Sudan i les Forces de Suport Ràpid en el conflicte.