Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Sudan: En plena violència per motius ètnics a Darfur, la població civil pateix un “horror inimaginable”

Getty Images

Supervivents i testimonis d'un seguit  d'atacs per motius ètnics llançats aquest mes per les Forces de Suport Ràpid (RSF) i les milícies àrabs aliades a Ardamata, Darfur Occidental, que van causar la mort i ferides a centenars de civils, han descrit aterridores escenes a Amnistia Internacional.

Els atacs van començar cap a l'1 de novembre quan les RSF van començar a atacar la base militar de les Forces Armades del Sudan a la localitat d'Ardamata, i després es van intensificar quan les Forces de Suport Ràpid van prendre el camp el 4 de novembre. Els atacs es van dirigir contra homes, dones, nens i nenes pertanyents sobretot a la comunitat masalit, i contra alguns membres d'altres tribus no àrabs. Segons la descripció de testimonis, es van executar civils a casa seva, al carrer i quan intentaven fugir.

“La població civil de Darfur Occidental està patint diàriament un horror inimaginable i paga una vegada més el preu d'aquesta escalada recent de violència extrema. La població civil està atrapada en uns cercles interminables de dolor mentre continuen els atacs contra persones d'ètnies concretes i s'alça l'espectre de la campanya de terra arrasada i els crims de guerra de dècades anteriors”, ha manifestat Tigere Chagutah, director regional d'Amnistia Internacional per a Àfrica Oriental i Austral.

Un metge que donava suport a les víctimes d'Ardamata va declarar:

“El 6 de novembre, els meus col·legues i jo vam comptar un total de 95 cadàvers a Ardamata: homes, dones, nens i nenes. Entre ells hi havia un nadó de 18 dies el cos del qual sense vida trobem al costat dels de la seva mare i quatre dones més dins d'una casa residencial. Les angoixants escenes que vaig presenciar a Ardamata de soldats de les Forces de Suport Ràpid executant joves segueixen turmentant-me diàriament. El més esgarrifós que vaig veure va ser els soldats de les Forces de Suport Ràpid executant davant meu quatre homes els cossos dels quals vaig veure segons després.”

Ardamata acull un camp de persones internament desplaçades que ara s'han vist obligades a fugir una vegada més després d'aquests darrers atacs.

Deu persones entrevistades, dues testimonis presencials, van explicar a Amnistia Internacional que les Forces de Suport Ràpid i les seves milícies àrabs aliades també van saquejar i van cremar béns civils a Ardamata. Una noia de 25 anys, familiar de víctimes, va dir:

“El 4 de novembre, uns soldats armats de les RSF van matar la meva tia de 70 anys i el seu fill de 25 a Ardamata. Aquell mateix dia van matar també famílies senceres del seu barri.”

Les Nacions Unides han denunciat que es va sotmetre a dones i nenes a violència sexual tant al camp de persones desplaçades d'Ardamata com a casa seva.

“L’absència persistent de rendició de comptes pels crims del passat és una de les causes principals d'aquesta represa de la violència. Cal trencar aquests cercles d'horror i els responsables de crims contra civils han de retre comptes dels seus actes. Cal permetre que els agents humanitaris facin arribar ajuda humanitària sense obstacles a Darfur Occidental. A més, tots els països han de respectar plenament l'embargament d'armes imposat pel Consell de Seguretat de l'ONU a Darfur i abstenir-se d'enviar armes i municions a agents armats de Darfur”, ha dit Tigere Chagutah.

Informació complementaria

L'abril del 2023 va tenir lloc una escalada de violència després de setmanes de tensions entre les Forces Armades del Sudan i les Forces de Suport Ràpid per la reforma de les forces de seguretat durant les negociacions per a un nou govern de transició.

La gent que fuig al Txad ha denunciat una nova onada d'homicidis per motius ètnics a Darfur Occidental a causa dels atacs llançats per les Forces de Suport Ràpid contra persones internament desplaçades d'origen ètnic predominantment masalit a la localitat d'Ardamata. Entre el 7 i el 20 de novembre, Amnistia Internacional va entrevistar deu persones, entre les quals dos testimonis d'Ardamata i tres familiars de víctimes, i va examinar nombrosos vídeos, fotografies i informes de l'ONU i de mitjans de comunicació.

En l'informe publicat a l'agost Death Came To Our Home”: War Crimes and Civilian Suffering In Sudan, Amnistia Internacional va documentar nombrosos crims de guerra comesos per les Forces Armades del Sudan i les Forces de Suport Ràpid en el conflicte. Moltes persones d'ètnia masalit que havien fugit al Txad des de Darfur Occidental van explicar a Amnistia Internacional que les seves localitats havien estat atacades per les Forces de Suport Ràpid i milícies àrabs fortament armades en actes de violència per motius ètnics.