Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Sudan del Sud: el nou govern d'unitat ha de reformar el Servei de Seguretat Nacional i crear el Tribunal Híbrid

© PETER LOUIS / AFP via Getty Images

Després de la formació del Govern de Transició d'Unitat Nacional Revitalitzat al Sudan del Sud, Deprose Muchena, director d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Oriental i Austral, ha manifestat:

"Durant més de sis anys de conflicte, la població civil de Sudan del Sud ha sofert desplaçaments, violacions, mutilacions, tortures i assassinats. Les forces de seguretat, inclòs el servei d'intel·ligència, i els grups armats, tant els afins al president Salva Kiir com al dirigent d'oposició Riek Machar, han comès atrocitats amb impunitat.

"Les autoritats porten des del 2013 sense investigar ni emprendre accions judicials per crims de dret internacional relacionats amb el conflicte. Tampoc van modificar la Llei del Servei de Seguretat Nacional del 2014 ni van reformar aquesta abusiva institució, deixant que operés sense control.

"Perquè es faci justícia i es retin comptes, aquest govern ha de comprometre's novament a treballar amb la Unió Africana en la creació del tribunal mixt que es va acordar en anteriors acords de pau, així com ratificar les lleis necessàries perquè aquest tribunal sigui operatiu. A més, ha de modificar la Llei del Servei de Seguretat Nacional per posar fre a aquesta institució, responsable de la detenció arbitrària i la tortura de centenars de persones des de l'inici de la crisi".

Des de la signatura de l'acord de pau, el 2015, les autoritats de Sudan del Sud han bloquejat la creació del Tribunal Híbrid per al Sudan del Sud.