Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Sudan: Població civil en greu perill enmig de l'escalada de violència a Darfur Occidental

AFP via Getty Images.

Davant dels informes d'una escalada de la violència a Darfur Occidental en els últims dies, inclosos atacs de les Forces de Suport Ràpid (RSF) i milícies àrabs aliades contra residents no àrabs de la regió, Tigere Chagutah, director regional d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Oriental i Austral, ha manifestat:

“Amnistia Internacional veu amb alarma els informes d'homicidis selectius, violència sexual, crema generalitzada de cases i desplaçament massiu de residents no àrabs de Darfur Occidental, sobretot a la ciutat de Geneina i els seus voltants, per les RSF i milícies àrabs aliades, basats en motius ètnics.

Aquesta violència en espiral presenta terrorífiques similituds amb els crims de guerra i crims de lesa humanitat perpetrats a Darfur des de 2003. Ni tan sols se’n lliuren els qui busquen seguretat.

La protecció de civils a tot el país ha de tenir la màxima prioritat. La comunitat internacional ha de donar suport urgentment a la resposta humanitària a Sudan i a la regió en l'acte de presentació de compromisos d'alt nivell que se celebra avui. Milions de persones sudaneses, tant dins com fora del país, depenen d'això.

Les parts en el conflicte han de complir el dret internacional humanitari i posar fi immediatament a les violacions de drets humans contra civils. Les RSF i les seves milícies aliades han de permetre el pas segur a la població civil que fuig del conflicte.”

Informació complementària

El 14 de juny de 2023, Khamis Abakar, governador de Darfur Occidental, va ser capturat i assassinat per combatents de les RSF només unes hores després d'haver acusat públicament aquestes forces de cometre genocidi a Geneina.

En un vídeo que circula per xarxes socials es veu a un grup de combatents de les RSF obligant Khamis Abakar a sortir d'un vehicle i entrar en un edifici. Un dels homes que apareixen al vídeo sembla ser un cap de les RSF a Darfur Occidental. El vídeo ha estat geolocalizat a un complex situat a la part occidental de Geneina. En un altre vídeo, publicat unes hores més tard a les xarxes socials, es veu el cos de Khamis Abakar amb ferides importants. Khamis Abakar també era líder del grup armat Aliança Sudanesa.

L'ONU calcula que milers de persones han resultat mortes o ferides des de l'escalada del conflicte a l'abril de 2023. Informes versemblants indiquen que les RSF i milícies aliades han matat o ferit moltes persones a Darfur Occidental, i la situació continua empitjorant.

Amnistia Internacional ja ha advertit que la nova escalada del conflicte al Sudan està agreujant el patiment de la població civil de Darfur durant 20 anys. Amnistia Internacional torna a demanar a totes les parts que garanteixin la protecció de la població civil i el pas segur de l'ajuda humanitària al país.