Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Sri Lanka ha d'aturar immediatament la vergonyosa i brutal agressió a manifestants pacífics

Photo by ARUN SANKAR/AFP via Getty Images

El nou president de Sri Lanka ha d'aturar immediatament la vergonyosa i brutal agressió contra manifestants pacífics, ha afirmat avui Amnistia Internacional després de l'atac dut a terme per les forces armades abans de l'alba contra el lloc de protesta pacífica denominat “GotaGoGama”, a l'exterior de la Secretaria Presidencial, hores abans del moment previst perquè les persones manifestants desallotgessin aquesta zona a Colombo.

A primera hora del divendres, una massiva operació conjunta de forces armades, policia i forces especials va desallotjar per la força a manifestants que dormien en tendes de campanya en un lloc de celebració de protestes pacífiques establert a Colombo a l'abril d'enguany. Es va colpejar i es va agredir manifestants. Es va bloquejar la zona, la qual cosa va impedir l'accés de mitjans de comunicació, advocats i activistes. Segons informes, més de 50 persones van resultar ferides i 9 han estat detingudes.

“Amnistia Internacional condemna enèrgicament l'atac perpetrat abans de l'alba per les forces de seguretat contra manifestants pacífics en l'emblemàtic lloc de protesta denominat ‘GotaGoGama’, a Galle Face. Era el principal lloc de manifestació contra el govern i havia cridat l'atenció mundial sobre la difícil situació a què s'enfronta la població de Sri Lanka a causa de la crisi econòmica del país. És lamentable que el nou govern hagi recorregut a tàctiques tan violentes a les poques hores d'arribar al poder. Ha de respectar-se el dret de les persones a protestar. Qualsevol càrrec pendent contra les persones detingudes per l'exercici pacífic d'aquest dret ha de ser retirat immediatament”, ha afirmat Kyle Ward, secretari general adjunt d'Amnistia Internacional.

Les persones que protesten tenen dret a fer-ho pacíficament. L'ús excessiu de la força, la intimidació i les detencions il·legítimes semblen ser una constant que es repeteix sense parar en la resposta que les autoritats de Sri Lanka donen a la dissidència i a les reunions pacífiques. És evident que aquestes accions repressives incompleixen les obligacions internacionals de Sri Lanka en virtut del dret internacional dels drets humans, entre altres coses pel que fa a la llibertat d'expressió de les persones.

Agressió i maltractaments a manifestants

Cap a l 1.00, hora local, forces militars i policials equipades amb material antidisturbis van irrompre de manera violenta en els campaments de protesta, van colpejar i van agredir de manera indiscriminada totes les persones i el que trobaven al seu pas i van desmantellar les tendes de campanya on dormien els manifestants des de feia més de tres mesos.

Tots els punts d'accés al lloc on tenia lloc la protesta van ser bloquejats abans de l'operació. Segons relats de testimonis presencials i informacions dels mitjans de comunicació, els militars van atacar molts manifestants, especialment qui intentava filmar el que estava passant. Els soldats van fer caure “una botiga rere una altra” en el tram que porta a la Secretaria Presidencial i van desmantellar el lloc de la protesta.

Un testimoni presencial entrevistat per Amnistia Internacional a primera hora del matí del divendres en el lloc de l'atac va explicar: “Jo diria que hi havia uns 200 o 300 manifestants en aquell moment. De sobte [les forces] van sortir de [darrere de] les barricades i van esfondrar les botigues, les van destrossar totalment. Hi havia prou policies i militars com per a omplir totalment la zona. La policia i especialment l'exèrcit van colpejar manifestants pacífics.”

“[Els militars] van dur a terme aquestes accions amb ira. Vam veure que alguns manifestants que participaven a [la protesta] havien portat les seves guitarres. Vam veure com se'ls treien les guitarre i les trencaven contra tanques de ferro. Els vam veure colpejar la gent. […] La repressió va ser brutal.” Material de vídeo compartit per mitjans de comunicació també mostra manifestants desarmats sent agredits per les forces de seguretat.

Sense avís previ

Relats de testimonis suggereixen que l'atac contra manifestants i les seves tendes de campanya va ser totalment inesperat, encara que havien circulat rumors que podria produir-se. L'operació va prendre per sorpresa les persones manifestants, que no podien comprendre els motius que explicaven un atac d'aquestes característiques. El personal militar i policial no va avisar que havia de desallotjar-se la zona abans d'utilitzar la força bruta contra manifestants.

Un altre testimoni, que estava dormint en el lloc de la protesta quan va ser assaltat, va explicar a mnistia Internacional: “Cap a la 1.30 de la matinada es van sentir crits [d'altres manifestants] que deien ‘ens han envoltat, ens han envoltat, aixeque-vos’. Quan vaig sortir, vaig veure un grup nombrós de persones armades que venien cap a nosaltres. Algunes d'elles portaven la cara tapada i no sé qui eren. […] No es va avisar. […] No ens havien dit que havíem de marxar. De sobte, van començar a colpejar les botigues que hi havia al nostre voltant. Colpejaven les persones joves de la mateixa manera que colpejaven les botigues.”

Amnistia Internacional demana que es dugui a terme una investigació independent i imparcial sobre l'incident. Els autors dels actes de violència, i els qui estaven al comandament de l'atac, han de ser identificats i rendir comptes pels seus actes.

Negació d'accés a advocats i mitjans de comunicació

El diari The Hindu va informar que, cap a les 3.00 hores de la matinada, en difondre's la notícia de l'atac, mitjans de comunicació i activistes van arribar al lloc dels fets però se'ls va impedir l'accés mentre prosseguien les operacions. Segons informes, un membre de les forces seguretat emplaçat a Galle Road, que porta al lloc de la protesta, va dir: “Ningú pot passar. Ni tan sols els mitjans de comunicació o els advocats.”

Un videoperiodista de la BBC va ser colpejat, segons informes, pels militars; un soldat li va arrabassar el telèfon i van esborrar els seus vídeos.

Segons informes, les forces de seguretat també van impedir intervenir a advocats que van intentar fer valer la seva capacitat professional. Almenys dos van ser agredits, segons informes.

Set periodistes i almenys un advocat han estat detinguts, segons informes.

“Les autoritats de Sri Lanka han d'abstenir-se de detenir persones per exercir el seu dret de reunió pacífica a la vista i a l'abast dels destinataris de les reivindicacions de les protestes. A més, qualsevol detenció ha d'atenir-se a les garanties del degut procés, com l'accés sense demora a assistència lletrada. Considerem molt preocupants les violacions de drets humans que tenen lloc a Sri Lanka, ja que les autoritats estan usant força il·legítima i restriccions a la llibertat de circulació en un intent de reprimir la dissidència”, ha afirmat Kyle Ward.

Botigues de monjos, manifestants sordmuts i soldats amb discapacitat, atacats

El personal de seguretat va desmantellar agressivament les botigues de manifestants instal·lades en el lloc de manifestació, incloses les de la comunitat de persones sordmudes i les de soldats amb discapacitat que participaven en les protestes pacífiques des d'abril.

“Vaig veure com colpejaven persones en tots dos costats i venien cap a nosaltres. Vam córrer en direcció contrària ja que ens perseguien. […] El grup de manifestants sordmuts tenia un traductor molt jove amb ells. Aquest grup sol estar en aquesta zona. Ningú sap el que els va passar. […] Ningú va poder trobar-los. A la botiga de ‘herois de guerra’ hi havia un petit grup de soldats amb discapacitat, també hi havia davant alguns monjos […] també els van colpejar”, va explicar un testimoni presencial a Amnistia Internacional.

Ira i por generalitzats

Ranil Wickremesinghe va prendre possessió com a president el dijous després de la fugida del país de l'expresident Gotabaya Rajapaksa la setmana passada. Un nou primer ministre ha pres possessió avui. Després de 100 dies de protesta, les persones manifestants es van comprometre a desallotjar algunes parts del lloc de protesta el divendres. Però resulta escandalosa l'agressiva presa del lloc de protesta pels militars a l'empara de la foscor quan no havien transcorregut ni 24 hores des del canvi de règim.

“Pensem que el que el govern va fer, en atacar una lluita pacífica, no va estar bé”, va afirmar un manifestant i testimoni presencial de l'incident del matí del divendres.

En el marc de les crides a la comunitat internacional perquè ajudi Sri Lanka, Amnistia Internacional insta les autoritats a prendre mesures immediates per a protegir els drets dels qui protesten pacíficament a GotaGoGama (Colombo) i en altres llocs de Sri Lanka. Han de retirar-se els càrrecs contra totes les persones manifestants, ja que van ser detingudes únicament per exercir de manera pacífica els seus drets humans.

“Justícia i rendició de comptes de les autoritats de Sri Lanka és el que cal en aquest moment, quan Sri Lanka busca l'estabilitat abans d'un rescat de l'FMI per abordar la crisi econòmica. Amnistia ha demanat reiteradament contenció a les forces de seguretat en el marc de la normativa d'excepció promulgada al país. Utilitzar aquesta normativa com a pretext per a cometre més violacions de drets humans és profundament preocupant i projecta una imatge negativa del nou govern de Sri Lanka. No s'ha de desaprofitar aquesta oportunitat per començar de nou i trencar el cicle de repressió dels drets de les persones, la qual cosa agreuja encara més la desconfiança i la por en la població de Sri Lanka. Ha de protegir-se el dret de protesta pacífica”, ha afirmat Kyle Ward.