Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Síria: El Consell de Seguretat de l'ONU ha de renovar mecanisme transfronterer d'ajuda humanitària per evitar una catàstrofe humanitària

©Lev Radin/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Amb antelació a la votació d'avui al Consell de Seguretat sobre la renovació del mecanisme transfronterer que ha permès a l'ONU fer arribar ajuda humanitària vital a la part nord-occidental de Síria a través de la frontera turca-siriana, Aya Majzoub, directora adjunta d'Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i Nord d'Àfrica, ha declarat:

“El govern de Síria continua impedint que l'ajuda humanitària arribi a zones que estan fora del seu control, per la qual cosa la supervivència d'almenys quatre milions de persones de la part nord-occidental del país, en mans de l'oposició, depèn del fet que aquesta ajuda arribi a través de la frontera amb Turquia mitjançant el mecanisme transfronterer de l'ONU. Rússia i la Xina ja han obligat l'ONU a tancar tres corredors d'ajuda humanitària cap a Síria durant els últims tres anys; aquest és l'únic que queda obert. Si el Consell de Seguretat de l'ONU no renova la resolució, milions de persones no rebran una ajuda essencial que inclou aliments, aigua i sanejament, medicaments, provisions per a l'hivern i allotjament, la qual cosa causarà un gran mal als qui ja estan sofrint enormement.

Més de la meitat de la població internament desplaçada en el nord-oest de Síria viu en tendes de campanya unipersonals molt reduïdes, sense aïllament enfront de les dificultats que comporta l'hivern, com les temperatures sota zero. No sols els costa mantenir-se calents sinó també mantenir seques les seves botigues i pertinences i accedir a les latrines enmig de fortes inundacions. No renovar el mecanisme transfronterer d'ajuda humanitària suposaria una catàstrofe humanitària.

Bloquejar la renovació de la resolució seria un acte deplorable. Està més que clar que només es podrà proporcionar tota l'ajuda humanitària necessària per a cobrir les necessitats de la població siriana internament desplaçada si es renova el mecanisme transfronterer de l'ONU.”

Informació complementària

El mecanisme transfronterer d'ajuda humanitària de l'ONU va ser establert el 2014 per a permetre que l'ONU i els seus socis repartissin ajuda humanitària sense l'autorització del govern sirià.

Des de llavors, l'ONU i els seus socis en l'execució, així com altres organitzacions humanitàries, proporcionen aliments, aigua, higiene, sanejament, salut, educació i protecció als qui viuen en el nord-oest de Síria, inclosa la població internament desplaçada.

El juliol de 2022, Amnistia Internacional va publicar un informe on s'explicava amb detall que milions de persones internament desplaçades depenien per complet de l'ajuda humanitària proporcionada pel mecanisme transfronterer de l'ONU a causa de la negació i obstrucció de l'accés a serveis essencials per part del govern sirià.