Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Síria: Les famílies de les persones “desaparegudes” mereixen respostes

©JOHN MACDOUGALL/AFP via Getty Images

"Els països membres de l'ONU han d'establir una entitat internacional i independent per a rastrejar i identificar les persones en parador desconegut i desaparegudes des que va començar la crisi de Síria en 2011", han declarat avui Human Rights Watch i Amnistia Internacional.

El conflicte sirià ve caracteritzant-se per detencions arbitràries prolongades, tortura i altres maltractaments, i desaparicions forçades a les mans de totes les parts en el conflicte. El secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, va proposar aquest mecanisme en un informe històric publicat l'agost de 2022 sobre com reforçar les mesures per a abordar la situació dels milers de persones detingudes i desaparegudes i proporcionar suport a les seves famílies.

"La pràctica de fer 'desaparèixer' a persones a Síria ha deixat un devastador llegat per a centenars de milers de persones i els seus éssers estimats", ha manifestat Adam Coogle, director adjunt per a Orient Mitjà de Human Rights Watch. "Una nova entitat internacional que abordi aquesta desoladora situació inconclusa derivada del conflicte sirià que mai es pot passar per alt ofereix un indici d'esperança per a les famílies."

El govern del president sirià Bashar al Asad és responsable de la immensa majoria d'aquestes desaparicions, que sovint tenen com a conseqüència morts baix custòdia i execucions extrajudicials. Fins i tot abans del començament de la crisi en 2011, les autoritats sirianes sotmetien a persones a desaparició forçada per la seva oposició política pacífica, la difusió d'informacions crítiques i el seu activisme de drets humans. Els grups armats no estatals també han segrestat persones, i alguns, com ISIS, han pres ostatges i els han executat sumàriament.

A l'agost, la Xarxa Siriana de Drets Humans calculava que queden al voltant de 111.000 persones en parador ignorat, encara que es creu que la majoria estan en mans del govern sirià. No es pot determinar la xifra exacta perquè no existeix accés a la immensa majoria dels centres de detenció, especialment als quals administren les forces d'intel·ligència, per a les persones alienes a ells. Les persones detingudes pels serveis de seguretat del govern o molts grups armats no estatals de Síria són sotmeses habitualment a desaparició forçada o recloses en règim d'incomunicació, i les famílies no poden obtenir informació sobre el parador dels seus éssers estimats o el que els ha succeït.

Grups que representen famílies de persones que han estat detingudes, així com la societat civil siriana i organitzacions internacionals de drets humans, han defensat incansables a les víctimes de tortura i als milers de persones desaparegudes, detingudes arbitràriament i segrestades, reclamant un organisme independent i enèrgic per a investigar milers de desaparicions. Recentment, 10 associacions sirianes de víctimes van expressar la seva opinió sobre com hauria de ser aquest organisme.

Coincident amb les opinions de les associacions sirianes de víctimes, l'informe del secretari general d'agost reconeixia les dificultats sistèmiques que afronten les famílies en tota Síria quan busquen informació sobre els seus éssers estimats en parador ignorat i posava en relleu les insuficiències dels esforços actuals. El secretari general també va exposar la proposta de mandat i prioritats d'un nou organisme per a aquest fi, que incloïen proporcionar suport adequat a víctimes i supervivents, i a les seves famílies. Aquest organisme oferiria una única via per a registrar nous casos, i es coordinaria amb altres mecanismes existents per a servir-se de la informació disponible acumulada i agilitzar els esforços per a afrontar aquesta qüestió.

"Han passat onze anys des que va començar el conflicte, i el govern sirià i els grups armats de l'oposició continuen fent desaparèixer o segrestant a qualsevol que s'oposi a ells, mentre els seus aliats, Rússia i Turquia, no fan res per a acabar amb aquestes violacions de drets", va afirmar Diana Semaan, directora adjunta en funcions d'Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica. "Mentre desenes de milers de persones romanen en centres de detenció o altres llocs, les famílies manquen de vies fiables per a conèixer la sort i el parador dels seus éssers estimats. La falta de voluntat política per a abordar aquesta qüestió només ha servit per a prolongar el sofriment de les famílies. La proposta del secretari general de l'ONU ofereix una via perquè es faci complir el dret de les famílies a la veritat, i els estats membres han de sumar-se a ella."

La Comissió de Recerca de l'ONU sobre Síria ha recolzat totalment la proposta del secretari general i els seus membres han anunciat, en un article d'opinió per a Al Jazeera English, que posarà a la disposició del nou mecanisme la considerable quantitat d'informació que ha recollit la Comissió en onze anys. Els membres de la Comissió també van advertir que com més es trigui a establir aquest mecanisme, més difícil serà aclarir on estan i la sort que han corregut les persones en parador ignorat i les que són objecte de desaparició forçada. "Les famílies fa massa temps que esperant una acció en l'àmbit internacional", han afirmat. "Ja és hora d'actuar."

Els estats membres han de fer tot el que estigui a les seves mans sigui a la seva mà per a garantir que s'estableix amb rapidesa per mitjà de l'Assemblea General un nou organisme internacional d'acord amb les recomanacions del secretari general. "Els països amb influència a Síria deuen així mateix pressionar a les parts en el conflicte perquè actuïn amb rapidesa a fi de resoldre el que ja es considera una de les majors tragèdies del conflicte sirià", han declarat Human Rights Watch i Amnistia Internacional.

Rússia i l'Iran, els defensors més destacats del govern sirià, han de pressionar perquè Síria publiqui immediatament els noms de totes les persones que han mort en centres de detenció sirians i informe a les seves famílies i retorni els cossos a aquestes. També han de pressionar el govern perquè faciliti informació sobre el parador de totes les persones, objectes de desaparició forçada i el que els ha passat, posar fi a la pràctica de la desaparició forçada i permetre que agències humanitàries independents accedeixin a centres de detenció.

Els països que fan costat als grups armats no estatals, com Turquia, l'Aràbia Saudita i els Estats Units, han d'obligar els grups als quals recolzen al fet que revelin el que ha passat a les persones detingudes sota la seva custòdia i permetin l'accés de les agències humanitàries als seus centres de detenció.