Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Síria: La comunitat internacional ha d'actuar amb urgència després dels devastadors terratrèmols en regions arrasades per la guerra

© MUHAMMAD HAJ KADOUR/AFP via Getty Images

En resposta als catastròfics terratrèmols que han afectat aquest matí Turquia i Síria, Aya Majzoub, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient  i el Nord d'Àfrica, ha declarat:

“Amnistia Internacional expressa el seu condol més profund a les famílies que han perdut a éssers estimats en aquests devastadors terratrèmols. Centenars de milers de persones s'han vist afectades a Turquia i Síria, però les persones que viuen en zones ja devastades per anys de conflicte han d'afrontar dificultats addicionals.

Quatre milions de persones en el nord-oest de Síria, controlat per l'oposició, es veuen obligades a viure en condicions terribles, sense accés a l’atenció de la salut. Aquest matí, edificis sencers s’han esfondrat en barris ja deteriorats per més de 10 anys de guerra. La immensa destrucció, sumada a una crisi econòmica aguda i un violent temporal d'hivern, també està dificultant la distribució d'ajuda humanitària.

La comunitat internacional ha de mobilitzar amb caràcter immediat recursos per a donar suport a les iniciatives de salvament i rehabilitació en el nord de Síria. El govern sirià també ha de permetre l'arribada d'ajuda a totes les zones afectades pel terratrèmol, sense restriccions. Totes les parts, especialment el govern sirià i les forces russes, han de posar fi immediatament als atacs contra població i estructures civils i als atacs indiscriminats a la regió.”

Informació complementària

Dos potents terratrèmols han devastat extenses zones de Turquia i Síria aquest matí. Segons els informes més recents, almenys 2.200 persones han mort i milers han resultat ferides.

El Comitè Internacional de Rescat (CIR) ha afirmat que els terratrèmols han devastat regions de Síria on viuen un gran nombre de persones internament desplaçades i famílies vulnerables.

Des d'agost de 2022, el govern sirià imposa un bloqueig a la població civil en zones predominantment kurdes de la regió septentrional d'Alep que dificulta el seu accés a combustible i altres subministraments essencials.

El juliol de 2022, Amnistia Internacional va publicar un informe en què s'exposaven les terribles condicions en les quals viuen milions de persones internament desplaçades en el nord-oest de Síria en camps aixecats a aquest efecte. Aquestes persones depenen per complet de l'ajuda internacional per a sobreviure.