Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Síria ha d'alliberar les persones preses vulnerables per impedir la propagació del coronavirus

© Russian Defense Ministry\TASS via Getty Images

Les autoritats sirianes han de cooperar plenament amb les agències de l'ONU i les organitzacions humanitàries per impedir la propagació del coronavirus i la COVID-19 en es presons, centres de detenció i hospitals militars del país, ha advertit Amnistia Internacional.

Les persones detingudes o preses, entre les quals desenes de milers que s'hagin sotmeses a reclusió arbitrària o desaparició forçada, estan exposades a contreure la malaltia, perquè suporten condicions antihigiénicas en centres de tot el país administrats per les forces de seguretat.

"A les presons i els centres de detenció sirians, el coronavirus podria propagar-se ràpidament a causa del mal sanejament, la falta d'accés a aigua neta i l'amuntegament extrem", ha afirmat Lynn Maalouf, directora d'Investigació d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient.

"Aquest govern té un llarg historial de negació d'atenció mèdica i medicaments a persones preses i detingudes que els necessiten urgentment. Qualsevol persona privada de llibertat ha de tenir accés a serveis de prevenció i tractament mentre la pandèmia de COVID-19 segueixi posant vides en perill".

"Cal deixar en llibertat de manera immediata i incondicional tots els presos i preses de consciència: activistes polítics, defensors i defensores dels drets humans i altres persones empresonades únicament per l'exercici pacífic dels seus drets. També ha de plantejar-se la possibilitat de deixar en llibertat anticipadament o amb condicions les persones preses que corrin molt risc, com les ancianes i les que pateixen problemes mèdics greus".

A data de 30 de març, el Ministeri de Salut sirià havia reconegut un total de 10 casos de COVID-19 en el país i una persona morta.

Informació complementària

Des del començament de la crisi de Síria el 2011, qualsevol persona que sembli oposar-se al govern sirià està exposada a ser detinguda arbitràriament i sotmesa a desaparició forçada i a tortura i altres maltractaments, la qual cosa en molts casos té com a conseqüència la mort sota custòdia. Segons l'ONU, es calcula que el 2019 hi havia 100.000 persones detingudes, segrestades o en parador desconegut a Síria.

Amnistia Internacional ha documentat la detenció arbitrària i desaparició forçada de desenes de persones a causa del seu activisme pacífic. En altres casos, les forces de seguretat les han detingut per ser familiars de persones buscades que han fugit del país o per haver estat denunciades per informants amb acusacions falses.

Amnistia Internacional ha documentat àmpliament les condicions inhumanes imperants a les presons militars -especialment la de Saydnaya- i altres centres de detenció de Síria. Aquestes condicions inclouen amuntegament extrem en les cel·les, manca d'accés a medicaments i tractament mèdic i manca d'accés adequat a sanejament, aliments i aigua. Persones que han estat detingudes han explicat també a Amnistia Internacional que van estar diversos dies recloses en cel·les al costat dels cadàvers de companys morts. Unes altres afirmaven haver estat sotmeses a tortura i altres maltractaments.

Amnistia Internacional ha determinat que l'ús sistemàtic que fa el govern sirià de la tortura i les morts massives de persones sota custòdia en centres detenció de tota Síria constitueixen crims de lesa humanitat.