Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Síria: El govern ha d'aixecar el setge letal de Deraa al Balad i permetre que hi accedeixi l'ajuda humanitària

Photo by SAM HARIRI/AFP via Getty Images

El govern sirià ha d'aixecar immediatament el setge de Deraa al Balad, que ja s'allarga dos mesos, i permetre que l'ajuda humanitària accedeixi sense restriccions a aquest districte de la ciutat de Deraa, on hi ha unes 20.000 persones vivint en condicions extremes, amb escassetat d'aliments i pràcticament cap atenció mèdica, ha declarat avui Amnistia Internacional.

Milers de persones han fugit de Deraa al Balad, a la ciutat meridional de Deraa, des que va començar el setge el 24 de juny. Les agències d'ajuda humanitària no han pogut accedir a la zona assetjada, i això ha posat fi al lliurament de la ja escassa ajuda humanitària i mèdica. Les persones atrapades a Deraa al Balad lluiten diàriament per aconseguir menjar, aigua i medicaments, especialment després del tancament de l'únic centre d'atenció mèdica, impactat pels projectils de les forces governamentals. Els subministraments arriben amb comptagotes mitjançant rutes de contraban i es venen a preus exorbitants, a l'abast de molt poques persones.

"La població civil està pagant les conseqüències d'una guerra que mai va triar. El govern sirià ha d'aixecar immediatament el setge per facilitar que les organitzacions humanitàries puguin accedir sense traves i permetre l'evacuació de les persones malaltes i ferides", ha dit Diana Semaan, investigadora d'Amnistia Internacional sobre Síria.

Totes les parts en conflicte han de posar fi als atacs il·legítims, garantir un pas segur a la població civil que vol fugir de la zona i respectar en tot moment el dret internacional humanitari

Diana Semaan, Amnistia Internacional

Entre el 18 i el 24 d'agost, Amnistia Internacional va parlar amb quatre persones en Deraa al Balad: un metge, un, activista, dos eren residents i dos, cooperants.

Un cooperant va dir a l'organització que en Deraa al Beleu només quedava menjar per a dues setmanes, un mes a tot estirar. No hi ha electricitat, ni medicaments. El cooperant va afegir que no s'ha permès accedir a la zona assetjada a cap organització d'ajuda humanitària: el govern sirià només permet que es distribueixi ajuda a les persones desplaçades internament que estan fora d'aquesta zona.

Emergència humanitària

Les forces governamentals han enfortit el setge a l'entorn de Deraa al Balad per acabar amb els grups armats que queden i que tota la província torni a estar sota control del govern. La carretera de Sijneh, el pas fronterer de Saraya, la carretera d'Al Sad i la zona del campament de refugiats palestins i del Golan han estat tancades, aïllant els barris de les terres de l'est i l'oest de Deraa i del centre de la ciutat.

Les persones residents a Deraa al Balad amb les quals va parlar Amnistia Internacional van explicar que només s'ha permès sortir de la zona assetjada a dones i nens i nenes menors de 15 anys, a peu i després de sotmetre'ls a controls de seguretat i dir-los que deixessin els seus documents d'identitat.

Segons l'Oficina de Coordinació d'Assumptes Humanitaris de l'ONU (OCAH), unes 38.600 persones, la majoria dones, nens i nenes, han fugit del districte de Deraa al Balad cap a altres zones de la ciutat de Deraa i zones circumdants. Aquest èxode es va produir quan el govern va obrir al lloc fronterer de Saraya perquè la gent sortís, tancant-lo poc després. La majoria de les persones desplaçades internament estan allotjades amb familiars i amics, mentre que unes altres viuen en sis refugis col·lectius (col·legis i mesquites).

En els combats entre el govern sirià i grups armats a la zona han mort i han resultat ferides centenars de persones des de finals de juliol. El 26 de juliol, els bombardejos d'artilleria de les forces governamentals van aconseguir l'únic centre mèdic del districte. Dos metges van explicar a Amnistia Internacional que des de llavors el personal mèdic ha d'anar a visitar pacients a casa seva i atendre'ls com pot.

Abans, els pacients greus eren traslladats a hospitals de zones controlades pel govern, com l'Hospital Nacional de Deraa, a Deraa al Mhatta, però ara el govern sirià autoritza molt poques evacuacions per raons mèdiques. Moltes persones malaltes o ferides decideixen quedar-se a Deraa al Balad per por a ser detingudes o patir represàlies a mans de les forces governamentals.

El 20 d'agost, una resident a Deraa al Balad va explicar a Amnistia Internacional el següent sobre les condicions de vida: "A les botigues gairebé no hi ha menjar. Estic arreglant-me amb el que ja tenia a casa: pasta, arròs, llenties, coses així. En el veïnat hi ha una dona que té una vaca i amb la llet que ens dóna a alguns, fem iogurt. Passem molt de temps sense electricitat, una cosa que ja passava abans del setge", va afirmar.

La dona va descriure la urgent necessitat d'ajuda humanitària i mèdicas existent en haver-se tancat tots els passos fronterers, i com d'excepcionals i complicades són les evacuacions mèdiques d'urgència:

"El meu cosí per part de pare va caure malalt i necessitava atenció mèdica urgent, però no van poder evacuar-lo, el govern s'hi va negar, i va morir [...] El meu veí també va morir d'una embòlia. Estava malalt, però tenia massa por com per anar a un hospital fora de Deraa al Balad. Tot i la seva edat avançada, temia que el detinguessin".

Un activista en mitjans de comunicació va explicar a l'equip d'investigació d'Amnistia Internacional que el setge del districte es devia a la seva postura política, contrària a les eleccions presidencials de maig.

"Una vegada més, el govern sirià recorre a la seva tàctica d'obligar a 'rendir-se o morir de fam', una combinació de setge il·legítim i bombardeig indiscriminat de zones amb gran densitat de població civil per forçar a les forces armades d'oposició a rendir-se i evacuar la zona. A la gent se li està fent passar gana i se li impedeix satisfer necessitats bàsiques en càstig per expressar opinions diferents de les del govern", ha assenyalat Diana Semaan.