Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Singapur: Cinquena execució en menys de quatre mesos

© Particular

En resposta a la informació sobre l'execució de Nazeri bin Lajim a Singapur avui, l'experta en pena de mort d'Amnistia Internacional, Chiara Sangorgio, ha declarat:

“Enguany a Singapur s'ha executat cinc persones a la forca en un període de menys de quatre mesos. Aquesta onada incessant d'execucions ha d'aturar-se immediatament. L'ús de la pena de mort a Singapur, inclosa la seva imposició com a pena preceptiva per delictes relacionats amb les drogues, vulnera el dret i les normes internacionals de drets humans.”

“Totes les persones executades a Singapur el 2022 han estat condemnades a la pena de mort preceptiva per delictes relacionats amb les drogues. En lloc de tenir un efecte dissuasiu de la delinqüència, aquestes execucions només mostren el menyspreu absolut de les autoritats de Singapur pels drets humans i el dret a la vida.”

“Demanem als governs, l'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte i la Junta Internacional de Fiscalització d'Estupefaents que exerceixin més pressió sobre Singapur perquè es respectin les salvaguardes internacionals sobre la pena de mort i perquè les polítiques de control de drogues s'articulin a l'entorn del foment i la protecció dels drets humans. L'enfocament summament punitiu de Singapur no fa cap de les dues coses”.

Informació complementària

L'execució de Nazeri bin Lajim es va dur a terme divendres 22 de juliol de 2022. Nazeri va ser condemnat a la pena de mort preceptiva el 2017 després de ser declarat culpable el 2012 de posseir 33,39 grams de diamorfina (heroïna) per a traficar-hi.

El dret i les normes internacionals exigeixen que l'ús de la pena de mort es limiti als “més greus delictes” o a l'homicidi intencional.

Singapur ha dut a terme cinc execucions enguany, totes elles de persones condemnades per delictes de drogues, després d'una pausa de més de dos anys durant la pandèmia. Amb la seva actitud contrària a la tendència mundial cap a l'abolició de la pena de mort, Singapur és un dels només quatre països dels quals se sap que han executat persones per delictes relacionats amb les drogues en els últims anys.

“Tant l'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC) com la Junta Internacional de Fiscalització d'Estupefaents (JIFE) —òrgans de l'ONU encarregats de la prevenció del delicte i de la política sobre drogues— han condemnat l'ús de la pena de mort per a delictes relacionats amb les drogues i han instat els governs a avançar cap a l'abolició. De fet, la Posició comuna del sistema de l'ONU sobre polítiques de drogues ha estat sempre la d'instar els governs a apartar-se de les respostes punitives a causa de la seva poca eficàcia a l'hora de reduir el tràfic de drogues o abordar el consum i el subministrament de drogues.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos, sense excepció. En l'actualitat, 110 països han abolit la pena de mort per a tots els delictes i més de dues terceres parts dels països del món són abolicionistes en la llei o la pràctica.