Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

S'acaba el temps per a emprendre accions internacionals per protegir la població civil i prevenir les atrocitats a Rafah (Gaza)

Foto: Marie-Anne Ventoura/AIUK

Una setmana després que el Consell de Seguretat de l'ONU aprovés una resolució en què demanava un alto el foc immediat, i dies després que el Tribunal Internacional de Justícia dictés mesures provisionals addicionals en la causa de genocidi plantejada per Sud-àfrica contra Israel, els Estats han d'actuar urgentment per garantir que la resolució i les mesures provisionals es compleixen i prevenir les atrocitats a Rafah mentre s'intensifiquen els atacs. Així ho han advertit 13 organitzacions humanitàries i de drets humans.

La setmana passada, el govern d'Israel va deixar clara la seva intenció d'estendre les seves operacions militars en Rafah independentment de la resolució jurídicament vinculant del Consell de Seguretat de l'ONU que demanava un alto-el-foc immediat. En l'última setmana hem vist com aquestes operacions comencen a desplegar-se davant els nostres ulls: únicament el 26 i 27 de març, els bombardejos israelians van matar a Rafah almenys 31 persones, 14 d'elles menors d'edat. Les organitzacions humanitàries i de drets humans han advertit reiteradament que la incursió terrestre prevista per Israel a Rafah promet delmar la vida i l'ajuda vital dels més d'1,3 milions de civils, inclosos almenys 610.000 nens i nenes, que es troben ara en la línia directa de foc.

No hi ha un pla d'evacuació factible o unes condicions que protegeixin la població civil si la incursió terrestre segueix endavant. Per a complir la prohibició absoluta establerta pel dret internacional humanitari de transferir i deportar a la població civil, Israel està obligat a prendre “totes les mesures possibles” per a satisfer les necessitats bàsiques de la població civil evacuada i garantir-li el retorn segur i digne una vegada que concloguin les hostilitats. Aquestes mesures inclouen garantir seguretat i protecció adequades, recer, aigua, sanejament, atenció mèdica i nutrició. Fins ara, no existeix dins ni fora de Gaza cap lloc que compleixi aquestes condicions. Els bombardejos israelians a la Franja de Gaza i sis mesos d'hostilitats han danyat o destruït més del 60% dels habitatges i la majoria de les infraestructures del nord i el centre de Gaza.

La població de Gaza no té cap lloc segur on anar. Les forces israelianes han atacat repetidament zones que abans prescrivien com a “segures”. Els atacs aeris israelians en la denominada zona segura d'Al Mawasi i els seus voltants han matat almenys 28 persones, i les forces terrestres d'Israel ja havien entrat anteriorment en la seva zona nord i l'havien ocupat. A tot Gaza, fins i tot quan les organitzacions humanitàries proporcionen a les forces israelianes informació sobre els llocs i el personal d'operacions d'ajuda humanitària, aquestes zones continuen sent objecte d'atacs. S'ha matat personal d'ajuda humanitària, s'ha disparat foc israelià contra combois d'ajuda, i els bombardejos d'Israel han danyat o destruït refugis i hospitals secundats per la comunitat humanitària. Les noves propostes del govern israelià d'obligar la població civil a agrupar-se en les denominades “illes humanitàries” probablement serà una altra falsa pretensió de seguretat que, per contra, tindrà l'efecte de comprimir a la població civil en zones petites, contingudes i sense recursos suficients en les quals corre el perill de ser atacada, estigui dins o fora d'aquestes “illes”.

No hi ha a Gaza cap lloc amb assistència i serveis suficients per a garantir la supervivència de la població. En la mateixa Rafah, els serveis essencials i les infraestructures només funcionen parcialment, inclosos els saturats hospitals, els forns i les instal·lacions d'aigua i sanejament. El centre i el nord de Gaza estan delmats, amb sistemes, infraestructures i barris sencers escombrats del mapa i amb contínues restriccions a l'accés de les agències humanitàries i l'ajuda. L'escalada addicional de les operacions militars israelianes a Rafah també tindria conseqüències catastròfiques per a una resposta humanitària ja lligada de peus i mans a tot Gaza, perquè la majoria de la coordinació i la infraestructura d'ajuda humanitària establerta des d'octubre de 2023 té la seva base a Rafah.

Tots els Estats tenen l'obligació de protegir la població de les atrocitats. Els nens, nenes i famílies de Rafah viuen en un constant estat de temor i perill. El govern d'Israel ha anunciat la seva intenció d'estendre-hi les seves operacions militars, i aquest risc ha anat en augment des del 31 de març, quan el gabinet de guerra israelià va aprovar plans d'operacions terrestres en la governació de l'extrem sud. Encara que alguns Estats han expressat públicament la seva desaprovació, les declaracions i la pressió diplomàtica internacionals han estat fins ara insuficients per a donar resultats i evitar la incursió planejada. No obstant això, els Estats disposen d'un seguit de mesures de protecció i estan obligats a respectar i garantir el respecte del dret internacional humanitari i dels drets humans, tal com s'ha demostrat anteriorment en altres crisis de protecció a civils.

Els Estats han d'emprendre ja accions urgents per a garantir la implementació immediata d'un alto el foc permanent i explorar totes les opcions possibles per a protegir la població civil, d'acord amb les obligacions que han contret en virtut del dret internacional humanitari i dels drets humans. Això inclou aturar immediatament les transferències d'armes, peces i munició als llocs on existeixi el risc que s'usin per a cometre, o facilitar que es cometin, violacions greus del dret internacional humanitari i dels drets humans. Qualsevol cosa que no sigui això serà, ras i curt, un fracàs. Qualsevol cosa que no sigui això serà un incompliment dels imperatius morals, humanitaris i legals.

Organitzacions firmants:

1. Save the Children
2. International Federation for Human Rights
3. Amnistia Internacional
4. Doctors of the World/Médecins du Monde France, Spain and Switzerland.
5. ActionAid International
6. Oxfam International
7. Norwegian Refugee Council
8. Plan International
9. Handicap International - Humanity & Inclusion
10. Medical Aid for Palestinians (MAP)
11. International Rescue Committee (IRC)
12. Danish Refugee Council
13. DanChurchAid
>