Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: Un any després de ser empresonat, Aleksei Navalni i els seus simpatitzants viuen un "infern"

Un treballador esborra un grafiti amb la cara l de l'activista rus Alexei Navalny a Sant Petersburg amb la inscripció "L'heroi dels nous temps", a l'abril de 2021. Olga Maltseva / AFP via Getty Images.

"En els últims 12 mesos, les autoritats russes han desfermat una campanya de repressió i represàlies sense precedents contra el líder de l'oposició empresonat injustament Aleksei Navalni i els seus simpatitzants, destruint qualsevol senyal dels drets a la llibertat d'expressió i d'associació", ha declarat avui Amnistia Internacional en el primer aniversari de la detenció del polític. "L'any transcorregut des de la detenció d'Aleksei Navalni en un aeroport de Moscou, el polític, els seus simpatitzants i les organitzacions de la societat civil russes han sofert una implacable ofensiva de repressió. Desenes de persones associades a Navalni i de simpatitzants seus estan jutjats per càrrecs falsos, i un nombre creixent d'ells ja són a la presó. Mentrestant, les autoritats han etiquetat les seves organitzacions de "extremistes" i han bloquejat els seus llocs web", ha afirmat Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i l'Àsia Central.

"Algunes de les persones associades a Aleksei Navalni van aconseguir fugir del país, però ara temen que els seus familiars a Rússia pateixin una sort similar d'enjudiciament i presó infundada. En l'aniversari de la seva detenció, Navalni i les persones associades a ell i dedicades a l'activisme viuen un infern".

El 2 de febrer de 2021, un tribunal de Moscou va substituir la pena no privativa de llibertat imposada a Navalni per una pena de dos anys i vuit mesos de presó, a la qual posteriorment es van restar dos mesos. Poc després, les autoritats russes van començar a desmantellar la Fundació Anticorrupció i la Fundació per a la Protecció dels Drets Ciutadans, creades per Navalni, i van tancar les seves oficines. El 9 de juny de 2021, ambdues organitzacions van ser qualificades oficialment de "extremistes" i prohibides arbitràriament. Les activitats de les dues organitzacions estan criminalitzades des de llavors. El 28 de setembre de 2021, les autoritats van obrir una causa penal contra Navalni i els seus associats pel càrrec fals de crear una "associació extremista". El 9 de novembre, Lilia Txanyxeva, excoordinadora de les oficines de Navalni a Ufa, va ser sotmesa a detenció tot esperant judici. Desenes de coordinadors i coordinadores d'equip i regionals del moviment polític de Navalni han marxat ja de Rússia per temor a la persecució política. Yuri Zhdanov, pare d'Ivan Zhdanov, director de la Fundació Anticorrupció, va ser detingut per càrrecs falsos de "falsificació" i "frau en gran escala" al març de 2021. Aleksei Navalni està acusat de nous càrrecs falsos que podrien comportar fins a 15 anys de presó addicionals a més de la seva condemna actual. Està acusat de "desacatament al tribunal", "frau en una escala especialment gran" i "blanqueig de diners" en relació amb la presumpta malversació de donatius a les seves ONG. També està acusat de crear una organització "contraria a la personalitat i els drets de la ciutadania".

"Les cruels accions del Kremlin, que segueix totalment resolt a silenciar i desacreditar Aleksei Navalni i als seus simpatitzants, s'han d'acabar. Més de 360.000 persones de tot el món han signat una petició iniciada per Amnistia Internacional que reclama a les autoritats russes la llibertat immediata i incondicional d'Aleksei Navalni", ha afegit Marie Struthers.

"Demanem als governants mundials, a les organitzacions internacionals i a les persones de tot el món que sumin la seva veu no només a la crida en favor de la llibertat immediata d'Aleksei Navalni, sinó també en favor que es posi fi a les brutals represàlies contra els seus simpatitzants. La ciutadania de Rússia no hauria de patir la repressió implacable dels seus drets humans. Mereix que s'escolti la seva veu sense por de sofrir represàlies".

Informació complementària

Aleksei Navalni, conegut per les seves crítiques al Kremlin, autor d'investigacions pioneres sobre la corrupció a gran escala a Rússia i fundador de diverses organitzacions de la societat civil, va ser detingut arbitràriament el 17 de gener de 2021 a l'aeroport de Xeremetyevo de Moscou a la seva arribada des de Berlín, on havia estat recuperant-se després d'haver estat enverinat a Sibèria a l'agost de 2020. Va ser sotmès a detenció tot esperant judici acusat de no presentar-se periòdicament en persona davant el seu agent de llibertat condicional mentre es recuperava de l'enverinament que gairebé li va costar la vida. El Tribunal Europeu de Drets Humans va declarar que la sentència condemnatòria d'Aleksei Navalni de 2014 i posterior condemna a presó eren "arbitràries i manifestament poc raonables".

El 14 de gener de 2022, el regulador de finances rus va afegir Leonid Volkov i a Ivan Zhdanov, dos associats de Navalny, a la llista de "extremistes, els béns dels qual a Rússia estan ara bloquejats.