Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: Repunt de l'ús indegut de les lleis antiterroristes per a reprimir la dissidència al país

Alexei Gorinov (segon per la dreta) © Particular

Des que va començar la invasió russa d'Ucraïna a gran escala al febrer de 2022, s'ha accelerat a Rússia un preocupant augment de l'ús indegut d'una legislació antiterrorista i antiextremista imprecisa, ha manifestat avui Amnistia Internacional.

En l'informe Terrorising the dissent es documenta el nombre creixent d'atacs de les autoritats russes contra dissidents i manifestants pacífics amb el pretext de la “seguretat nacional”.

“El que presenciem actualment a Rússia no és un simple abús de la llei, sinó que les autoritats instrumentalitzen la legislació antiterrorista i antiextremista per a sufocar la dissidència i controlar el discurs públic de maneres alarmants i esquinçadores. Aquestes lleis, de redacció ambigua i aplicació arbitrària, s'utilitzen per a fer callar les veus d'oposició i infondre por entre els qui s'atreveixen a fer-se sentir”, ha declarat Oleg Kozlovsky, investigador d'Amnistia Internacional sobre Rússia.

“Els tribunals militars dicten llargues penes de presó a porta tancada, sovint per un comentari en Internet o una donació a un grup d'oposició. Les autoritats són capaces d'etiquetar persones com a ‘terroristes’ i ‘extremistes’ i de retirar-los l'accés als serveis financers i els ingressos bàsics sense si més no una ordre judicial. El cost psicològic i emocional per a aquestes persones i les seves famílies és incommensurable. A més, es genera un profund efecte acovardidor entre la societat russa.”

Des de 2013, s'han condemnat 3.738 persones per delictes relacionats amb el terrorisme. Cal destacar que més del 90% d'aquestes condemnes no es van basar en atemptats terroristes, ja fossin comesos o planejats, sinó en altres accions diverses, com la suposada “justificació del terrorisme”. Les condemnes per aquestes accions s'han multiplicat per 50 en els últims 10 anys. No s'ha absolt a cap persona acusada de delictes relacionats amb el terrorisme des d'almenys 2015, primer any de què hi ha estadístiques disponibles.

Al desembre de 2023, la “Llista de terroristes i extremistes” del Servei Federal de Supervisió Financera incloïa a 13.647 persones, de les quals 11.286 estaven etiquetades com a “terroristes”. D'elles, el 13% eren dones i 106 tenien menys de 18 anys. La inclusió en aquest registre, que es produeix sense cap revisió judicial, comporta la congelació dels comptes bancaris i restringeix la despesa mensual a 10.000 rubles (uns 100 euros), la qual cosa planteja a les persones incloses en la llista greus dificultats per a mantenir fins i tot el nivell de vida més bàsic.

Preocupa el creixement dels casos relacionats amb el terrorisme

Tan sols en el primer semestre de 2023, els tribunals russos van condemnar 39 persones per cometre o planejar atemptats terroristes, més que en cap altre any sencer de l'últim decenni, la qual cosa assenyala un fort augment del nombre de casos relacionats amb el terrorisme. Molts dels càrrecs per terrorisme presentats recentment ho han estat contra persones que van protestar contra la guerra o la mobilització militar llançant còctels molotov contra centres de reclutament i altres edificis oficials. En molts d'aquests casos, els fets es van produir de nit, quan els edificis estaven buits, i les estructures objecte d'atac eren en la seva majoria de formigó o metall, per la qual cosa hi havia poques possibilitats d'incendi. Qualificar de “terrorisme” almenys alguns d'aquests actes, quan no van comportar cap amenaça de lesions greus, fa témer que les autoritats russes estiguin aplicant de manera indeguda aquests càrrecs.

Centenars de persones han estat condemnades amb càrrecs de “justificació del terrorisme” simplement per debatre o expressar simpatia respecte a accions o entitats específiques que les autoritats russes han etiquetat arbitràriament de “terroristes”. Després de la invasió russa d'Ucraïna a gran escala, les mostres de simpatia cap a Ucraïna —com expressar satisfacció pels seus èxits militars o fer costat a les unitats militars ucraïneses formades per persones voluntàries russes— s'han convertit en motiu suficient per a tals persecucions.

Entre els exemples més atroços de l'ús indegut de la legislació antiterrorista es troba el cas de Aleksei Gorinov, regidor local condemnat a set anys de presó per criticar els actes del govern rus a Ucraïna. Estant ja a la presó complint condemna, li ho va acusar d'un nou càrrec relacionat amb el terrorisme per compartir suposadament les seves opinions sobre la guerra amb el seu company de cel·la. De manera similar, l'escriptor Grigori Chjartishvili —conegut pel seu pseudònim Boris Akunin— va ser acusat in absentia de “justificar el terrorisme” per mitjà de les seves declaracions públiques. Atès que els judicis per càrrecs relacionats amb el terrorisme són per defecte a porta tancada, segueix sense conèixer-se l'essència de l'acusació. El Ministeri de Justícia tan sols ha comunicat que l'escriptor “es va pronunciar activament en contra de l'operació militar especial a Ucraïna i va difondre informació falsa destinada a crear una imatge negativa de la Federació de Rússia, així com de les seves Forces Armades”.

Aquests i altres nombrosos casos demostren l'àmplia aplicació d'aquestes lleis contra qualsevol forma de dissidència.

Sufocar l'oposició i l'expressió

L'ampliació de les lleis antiterroristes i antiextremistes de Rússia, inclosa la criminalització en 2006 de la “justificació del terrorisme” i la proposta en 2023 de tipificar com a delicte la “justificació de l'extremisme”, difumina encara més les fronteres entre terrorisme i extremisme, termes que no estan ben definits en el dret internacional i s'utilitzen amb freqüència com a arma per a sufocar la dissidència.

“Aquests passos reflecteixen un intent sistemàtic d'ampliar les definicions i les penes, que sufoca l'oposició política i la llibertat d'expressió amb el pretext de la ‘seguretat nacional’”, ha afirmat Oleg Kozlovsky.

Exemple clar d'això és la designació de l'ONG Fundació Anticorrupció de Aleksei Navalni com a “organització extremista”, que criminalitza de fet una de les iniciatives civils més destacades de Rússia. Els qui van donar diners a aquest i altres grups similars, van participar en ells o van difondre els seus materials —fins i tot abans que se'ls designés arbitràriament com a extremistes— corren ara el risc de ser acusats de delictes penals i enfrontar-se a llargues penes de presó.

“A la llum d'aquestes conclusions, Amnistia Internacional demana que es revisi a fons la legislació penal russa sobre terrorisme i extremisme per a harmonitzar-la amb les normes internacionals de drets humans, evitant la criminalització de la dissidència pacífica i protegint els drets fonamentals. Instem la comunitat internacional que abordi aquests abusos en tots els fòrums pertinents, defensant els drets de les persones injustament perseguides, i al fet que tingui en compte aquestes pràctiques en tractar amb els seus homòlegs russos, també en iniciatives de lluita antiterrorista.”