Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: Periodista condemnat a set anys de preso per parlar públicament contra la guerra

© STRINGER/AFP via Getty Images

Davant la notícia que un tribunal de Rússia ha condemnat Roman Ivanov, periodista de RusNews, a set anys reclòs en una colònia penitenciària per la “difusió deliberada d'informació falsa” sobre les forces armades russes, Natalia Prilutskaia, investigadora d'Amnistia Internacional sobre Rússia, ha manifestat:

“Aquesta condemna és un clar exemple de la campanya implacable d'intimidació dirigida per les autoritats russes contra qualsevol persona que s'atreveixi a alçar la veu contra la invasió d'Ucraïna o a criticar la conducta de les forces armades russes”.

“En castigar Roman Ivanov per difondre informació sobre la massacre de civils a Butxa i altres presumptes crims comesos per les forces armades russes, les autoritats no sols emmordassen el periodista sinó que a més transmeten un clar missatge dissuasiu als altres. Roman Ivanov només estava exercint la seva feina periodística en insistir que la informació sobre la guerra ha de fer-se pública. El seu cas reflecteix la dura realitat actual de la llibertat d'expressió a Rússia. El seu gest d'agenollar-se a la sala del tribunal per a demanar perdó al poble ucraïnès va ser una demostració de dignitat i valor.”

“Roman Ivanov és pres de consciència i ha de ser posat en llibertat immediatament i sense condicions. La repressiva legislació de ‘censura de la guerra’ utilitzada en contra seu ha d'anul·lar-se íntegrament.”

Informació complementària

El 6 de març, el Tribunal Municipal de Koroliov, a la regió de Moscou, va condemnar Roman Ivanov per “difusió deliberada d'informació falsa sobre les forces armades russes” (article 207.3 del Codi Penal rus), basant-se en publicacions del seu canal personal de Telegram que comentaven la matança de civils a Butxa i altres presumptes crims de guerra comesos per les forces armades russes.

En el seu al·legat final davant el tribunal, Roman Ivanov es va agenollar i va demanar perdó al poble d'Ucraïna. Va dir: “Vull demanar perdó a tots els ucraïnesos a qui el nostre país ha causat dolor”. Al febrer de 2023, Maria Ponomarenko, també periodista de RusNews, va ser condemnada a sis anys de presó per càrrecs similars.