Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: Nou curs i nou llibre de text d'història per adoctrinar les escoles sobre la invasió d'Ucraïna

REUTERS/Shamil Zhumatov/Illustration

Segons ha manifestat aquest matí Amnistia Internacional, un nou llibre de text d'història que, entre altres coses, justifica la guerra d'agressió de Rússia contra Ucraïna com un acte legítim d'autodefensa i vulnera els drets dels nens i nenes a una educació apropiada i de qualitat, constitueix un intent perillós d'adoctrinar les generacions futures.

El llibre de text, que aprofundeix en els tòpics de la propaganda oficial russa i intenta justificar les accions il·legals de Rússia —des de l'annexió de Crimea el 2014 a la invasió a gran escala d'Ucraïna el 2022— formarà part obligatòriament del currículum de l'alumnat de secundària a tot Rússia i els territoris ucraïnesos ocupats per Rússia, que reprenen l'activitat escolar avui, 1 de setembre.

“El llibre amaga la veritat i distorsiona els fets relacionats amb les violacions greus de drets humans i els crims de dret internacional comesos per les forces russes contra la població d'Ucraïna”, ha afirmat Anna Wright, investigadora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central.

“L'adoctrinament dels nens i nenes en una etapa del seu desenvolupament en què són vulnerables és un intent cínic d'erradicar la cultura, el patrimoni i la identitat ucraïnesos, així com una violació del seu dret a l'educació”, va manifestar Anna Wright.>

Propaganda russa incrustada en el currículum escolar

El llibre de text, adreçat a l'alumnat d'últim any de secundària, descriu Rússia com a víctima d'un complot occidental i no pas com a país agressor. Afirma que abans de la invasió d'Ucraïna a gran escala per part de Rússia, assessors de l'OTAN havien preparat activament Ucraïna per a “atacar el Donbàs”, en referència als territoris de l'oest d'Ucraïna que estan sota ocupació russa des del 2014.

També addueix que si s'hagués permès l'ingrés d'Ucraïna en l'OTAN, això podria haver desembocat en una guerra de destrucció i, “possiblement, en la fi de la civilització”,una cosa que Rússia no va tenir més remei que impedir.

El nou llibre de text afirma que la invasió en gran escala d'Ucraïna per part de Rússia és una “operació militar especial” i cita les declaracions del president Vladímir Putin del 24 de febrer de 2022, dia en què va ordenar la invasió: “En el fons és una qüestió de vida o mort, una qüestió del nostre futur històric com a nació”.

Al mateix temps que nega als nens i nenes de Rússia i els territoris ucraïnesos ocupats el dret a l'educació —més de 500 escoles ucraïneses estan ara sota control rus—, la informació errònia del llibre de text també ataca al dret de la ciutadania ucraïnesa al seu patrimoni i identitat cultural.

En ser Rússia la potencia ocupant en les zones d'Ucraïna sota el seu control, ha de complir amb les seves obligacions com a Estat Part en el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals i en la Convenció sobre els Drets del Nen, entre les quals respectar, protegir i fer realitat el dret a l'educació i no pas vulnerar-lo mitjançant l'adoctrinament de l'alumnat amb propaganda.>

Amenaces a pares, mares i personal docent ucraïnès

A les zones d'Ucraïna ocupades per Rússia, els pares, mares, el personal docent i l'alumnat corren perill de patir violència, detenció arbitrària i maltractaments per negar-se a seguir el currículum escolar rus, implantat en els centres escolars el setembre de 2022.

Les autoritats d'ocupació tenen els noms i les direccions dels nens i nenes en edat escolar que viuen a zones sota el seu control. El funcionariat del ministeri d'Educació pot presentar-se a casa seva i sol·licitar la presència d'un nen o nena a l'escola. Habitualment els amenacen amb sancionar-los si els seus pares i mares no els envien a les escoles on s'ensenya el currículum rus.

Els organismes encarregats de fer complir la llei duen a terme controls periòdics de dispositius electrònics privats i, si detecten l'ús de contingut o programari per a l'ensenyament escolar en línia que segueix el currículum ucraïnès, les conseqüències poden ser greus i inclouen la detecció i els maltractaments.

Yuriy* (nom fictici), pare de tres fills i filles d'un poble pròxim a Nova Kakhovka (va demanar que no s'anomenés el poble), va dir que després de la invasió a gran escala de Rússia la seva filla va passar a estudiar el currículum ucraïnès en línia i que encara després d'haver-se implantat el currículum rus a les escoles continuava fent el mateix.

A l'octubre de 2022, uns dies després de rebre a casa seva la visita d'un funcionari rus que va preguntar a Yuriy per què la seva filla no estava assistint a les classes presencials, Yuriy va ser detingut arbitràriament per les autoritats russes per no portar a la seva filla a l'escola russa. El van recloure durant sis dies i el van maltractar. “Només em van colpejar un dia. Ens donaven menjar, no gaire. També volien que cantéssim l'himne nacional (rus)”, va dir.

Mariya*, de Nova Khakovka, que va abandonar els territoris ucraïnesos ocupats per Rússia al setembre de 2022, va explicar a Amnistia Internacional que uns soldats russos li havien arrencat el telèfon de les mans a la seva filla després de sonar una cançó en ucraïnès com a to de trucada.

Alguns professors i professores dels territoris ocupats es neguen a ensenyar el currículum rus, sent conscients que en fer-ho corren un perill immens.

Alina,* professora d'història d'Izium, va explicar a l'equip d'investigació d'Amnistia Internacional que durant els mesos de l'ocupació russa li terroritzava ensenyar història ucraïnesa i amagava els llibres de text a casa. Durant els controls domiciliaris realitzats per soldats russos a la seva zona, va tapar amb una manta els seus llibres de text i els mapes que mostraven Crimea com a part d'Ucraïna, així com altres materials didàctics.

Després que el seu bloc d'apartaments resultés danyat pels bombardejos, els soldats russos van saquejar l'edifici. Alina va explicar a Amnistia Internacional que havia tingut sort que no descobrissin els seus llibres quan van escorcollar el seu apartament, que “no els havia interessat perquè podien veure que no contenia res de valor”.>

Informació complementària

Amnistia Internacional ve documentant crims de guerra i altres violacions del dret internacional humanitari des del començament de la invasió a gran escala d'Ucraïna per Rússia. En aquesta pàgina d'Amnistia Internacional Espanya trobareu tots els materials publicats per l'organització a dia d'avui.