Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: l'opositor Navalni, condemnat a 2 anys i 8 mesos de presó mentre continua la detenció massiva de simpatitzants

© ALEXANDER NEMENOV/AFP via Getty Images

Un tribunal de Moscou ha condemnat l'activista de l'oposició i crític del Kremlin, Aleksei Navalni, a dos anys i vuit mesos de presó, enmig d'una onada de repressió brutal de protestes pacífiques en la qual, només el 31 de gener, van ser detingudes almenys 5.021 persones.

El Tribunal de Districte de Simonovsky va acceptar la sol·licitud presentada pel Servei Penitenciari Federal de substituir la condemna condicional d'Aleksei Navalni per una altra de presó que complirà en una colònia penal.

"En la seva venjança contra Aleksei Navalni i els seus seguidors, les autoritats russes han destruït qualsevol rastre que quedava de justícia i respecte als drets humans. La condemna per motius polítics d'Aleksei Navalni mostra el veritable rostre de les autoritats russes, la intenció de les quals sembla ser tancar  qualsevol persona que s'atreveixi a denunciar els seus abusos i la repressió dels drets humans", ha declarat Natalya Zviagina, directora de l'Oficina d'Amnistia Internacional a Moscou.

"Fins i tot després d'anys de documentar violacions de drets humans i abusos perpetrats per les autoritats russes, aquesta última onada de repressió destaca per la seva crueltat i enorme envergadura. Ara hi ha a Rússia més persones detingudes que cel·les, fet que provoca que persones que l'única cosa que han fet és assistir a manifestacions pacífiques estiguin recloses en règim d'incomunicació en autobusos policials plens, sense sanejament adequat i malgrat tots els riscos que comporta la pandèmia de COVID-19. La sentència d'avui és el senyal més recent que les autoritats russes estan fora de control en la seva desesperació per silenciar els qui les critiquen".

Entre els milers de manifestants pacífics detinguts el 31 de gener figurava un membre del personal d'Amnistia Internacional que havia assistit a una manifestació a títol personal. Després de ser detinguda per "interrompre el tràfic rodat", aquesta persona va passar la nit reclosa en una comissaria de policia. Durant tres hores, no va poder informar a la seva família del seu parador; després d'aconseguir fer una breu trucada a un parent, van confiscar-li el telèfon. Durant el temps que va estar detinguda en la comissaria, no va tenir accés a representació lletrada. En el simulacre de "judici" celebrat l'endemà, el jutge es va negar a veure el vídeo de la presumpta infracció i a interrogar als agents de policia o als testimonis sobre la falta denunciada. El membre del personal d'Amnistia va ser condemnat a deu dies de "detenció administrativa". Com moltes altres persones detingudes, va passar una nit en un autobús policial i el matí del 2 de febrer va ser traslladada a un centre de deportació de Sakharovo (a 70 quilòmetres del centre de la ciutat de Moscou) que s'està utilitzant per recloure manifestants davant la falta d'espai a les presons. Les persones tancades en l'autobús no van tenir accés a menjar, aigua ni sanejament adequats.

"Ni tan sols el cap de la comissaria de policia on va estar detinguda inicialment aquesta persona ens va dir a on l'havien traslladat. Amb tanta gent detinguda en llocs desconeguts, estem davant la perspectiva d'una desaparició forçada massiva", va concloure Natalya Zviagina.

"Amnistia Internacional considera que les condicions de reclusió de les persones detingudes durant les protestes majoritàriament pacífiques del 31 de gener equivalen a tortura i altres maltractaments. Demanem a la comunitat internacional, inclosos els procediments especials de l'ONU, i als governs nacionals que responguin immediatament a aquestes violacions massives de drets humans i exigeixin responsabilitats a les autoritats. Aleksei Navalni, les persones associades a ell i totes les que van protestar pacíficament abans, durant i després de les manifestacions del 23 i el 31 de gener, així com en el dia d'avui, són presos i preses de consciència i han de ser posats en llibertat immediata i incondicional".

Informació complementària

El 2 de febrer, el Tribunal de Districte de Simonovsky, que va celebrar la seva sessió a la seu del Tribunal Municipal de Moscou, va acceptar la sol·licitud del Servei Penitenciari Federal i va substituir la condemna condicional d'Aleksei Navalni per la de dos anys i vuit mesos de presó.

Segons el grup de drets humans OVD-Info, el 31 de gener van ser detingudes a tot el país almenys 5.021 persones, més d'1.600 de les quals a Moscou i més de 1.100 a Sant Petersburg.

Atès que moltes de les més de 3.000 persones detingudes durant la dispersió de protestes anteriors el 23 de gener van ser condemnades a "detenció administrativa", s'ha superat amb escreix la capacitat dels centres de detenció de Rússia i especialment els de Moscou.