Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: Les autoritats reprimeixen brutalment els qui ploren la mort d'Aleksei Navalni

© Artem Priakhin/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Les autoritats russes han engegat una campanya generalitzada de persecució contra els qui reten homenatge al pres de consciència Aleksei Navalni, ha declarat avui Amnistia Internacional mentre a tot Rússia les persones que ploren pacíficament l'opositor mort són detingudes arbitràriament, colpejades, jutjades i empresonades.

Almenys 387 persones han estat detingudes en 39 ciutats de Rússia per participar en activitats en memòria de Aleksei Navalni després de la seva mort el 16 de febrer, segons informa l'organització russa d'observació de protestes OVD-Info. Només a Sant Petersburg, segons informes, han estat detingudes més de 200 persones només per reunir-se pacíficament per a retre homenatge al polític. Allí, els tribunals també han imposat el que es denominen “detencions administratives” almenys a 26 persones detingudes arbitràriament en actes en memòria de Navalni, acusant-les de “desobeir les ordres d'agents de la policia”, “violar el procediment establert per a l'organització o la celebració de reunions” i altres presumptes delictes.

“Les autoritats russes han recorregut a arrestos arbitraris, ús excessiu de la força i detencions il·legítimes en tot el país contra persones que només miraven de plorar la mort d'Aleksei Navalni. Aquests actes cruels no només mostren una escandalosa manca de sensibilitat, sinó que són una flagrant violació del dret de reunió pacífica i de llibertat d'expressió. A Surgut, per deixar flors, Bakyt Karypbaev pel que sembla va ser torturat i víctima d'altres maltractaments en comissaria, com colpejar-ho i apuntar-lo al cap amb una pistola”, ha declarat Oleg Kozlovsky, investigador d'Amnistia Internacional sobre Rússia.

“El cas de l'activista de drets humans Oleg Filatxev, condemnat a 10 dies de ‘detenció administrativa’, i l'hospitalització de Grigory Mikhnov-Vaitenko, religiós que va patir un accident cerebrovascular després de ser arrestat per la policia perquè no pogués continuar amb el seu pla de celebrar una cerimònia en la seva memòria, són exemples especialment alarmants de la injustícia generalitzada de la qual són víctimes persones que intenten plorar la mort d'Aleksei Navalni, un dirigent molt respectat de l'oposició russa. No es tracta d'incidents aïllats, sinó que formen part d'una campanya d'àmbit nacional per a silenciar la dissidència i infondre el temor en tota Rússia.”

L'objectiu de les autoritats és “esborrar la seva memòria”

A Ekaterimburg (Urals), i a causa de la intimidació policial, un grup d'activistes polítics es va veure obligat a cancel·lar un acte en memòria de Navalni que s'anava a celebrar dins d'un local. A Barnaul, al sud de Sibèria, el poeta Artem Sàkharov va ser condemnat a 30 dies de detenció per “violació reiterada” de les normes d'un acte públic. Havia estat arrestat el 18 de febrer quan deixava flors en un monument a les víctimes de la repressió soviètica.

Aquest mateix 18 de febrer, Boris Kazadayev i Ilya Povyshev van ser arrestats a Moscou quan agents de l'ordre van descobrir que en una de les seves motxilles portaven fotografies de Aleksei Navalni. Se'ls havia donat l'alt en la rodalia d'un memorial improvisat en honor del polític d'oposició Boris Nemtsov prop del lloc exacte en el qual va morir a trets el 2015. Segons va informar OVD-Info, el tercer dia de celebració d'actes en memòria de Navalni a Moscou, la policia va escorcollar selectivament els qui hi assistien i va confiscar fotos de Navalni, així com notes en què figurava el seu nom.

“La repressió a què estem assistint després de la mort sota custòdia d'Aleksei Navalni no només és un tràgic recordatori d'allò per què va lluitar, sinó que indica clarament que l'objectiu de les autoritats russes és esborrar la seva memòria. La retirada de les seves fotos i la veloç anul·lació d'actes en la seva memòria en tot el país, a vegades directament davant dels qui hi assisteixen, revela fins a quin punt les autoritats pretenen esborrar el seu nom dels llibres d'Història”, ha manifestat Oleg Kozlovsky.

“Amnistia Internacional demana a les autoritats russes que aturin immediatament la seva insensible campanya contra els qui reten homenatge a Aleksei Navalni, posin en llibertat immediatament totes les persones detingudes únicament per protestar o plorar la seva mort pacíficament i garanteixin la rendició de comptes pels abusos perpetrats contra elles”, ha afegit Oleg Kozlovsky.

“Reiterem així mateix la nostra petició que es faci sense demora una invesitgació independent i imparcial sobre les circumstàncies que van envoltar la mort sota custòdia d'Aleksei Navalni, investigació que ha de dur-se a terme amb total transparència i amb la participació de la seva família.”