Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: Les autoritats penitenciàries imposen dures condicions a Alexei Navalni

© picture alliance / Aleksander Polyakov

En resposta als últims i preocupants informes i fotografies del destacat activista polític rus Alexei Navalni, que compleix condemna de nou anys de presó per càrrecs falsos de frau, Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central, ha declarat:
 
“Hem rebut informes molt preocupants sobre el tracte cada vegada més dur que rep Alexei Navalni a la colònia penitenciària de règim estricte on es troba reclòs, amb durs càstigs per suposades faltes disciplinàries i reiterats esforços per marginar-lo dels altres presos, els quals, segons informes, no poden parlar-li, ni tan sols mirar-lo. A Navalni tampoc se li permet entrevistar-se confidencialment amb el seu advocat, la qual cosa suposa una greu violació dels seus drets i de les pròpies lleis russes. La seva salut i el seu benestar corren greu perill, i això equival a tracte cruel, inhumà o degradant.”

Exigim la llibertat immediata i sense condicions del pres de consciència Alexei Navalni, y que tots els responsables del seu empresonament il·legítim i maltractaments retin comptes

Marie Struthers, Amnistia Internacional

“Les autoritats penitenciàries russes estan utilitzant els cruels mètodes que han anat perfeccionant durant anys per mirar d'enfonsar la moral d'Alexei Navalni fent insuportable, humiliant i deshumanitzadora la seva estada a la colònia penitenciària. Exigim la llibertat immediata i sense condicions del pres de consciència Alexei Navalny, i que tots els responsables del seu empresonament il·legítim i els seus maltractaments retin comptes.”
 
Informació complementària

El 14 de juny, Alexei Navalny va ser traslladat de la colònia penitenciària IK-5 (Pokrov, regió de Vladimir) a una altra de la mateixa regió amb un règim de seguretat més estricta, la IK-6 (Melekhovo), on el tracte de les autoritats i els guàrdies penitenciaris s'ha endurit, segons els seus advocats.
 
Des del 15 d'agost, les autoritats de la colònia han posat quatre vegades Navalny en una cel·la de càstig (shtrafnoy izolyator, o SHIZO en rus) sense cap explicació o al·legant infraccions menors del reglament penitenciari, com portar descordat un botó de la camisa de l'uniforme. En la cel·la de càstig, a Alexei Navalni no se li permet rebre visites familiars, paquets ni cartes. Segons informes, el pres de consciència també ha estat qualificat de “infractor malintencionat” del règim de la colònia penal i lloc en “estrictes condicions de detenció.” Això suposa, entre altres coses, que només pot rebre quatre visites familiars a l'any, en comptes de sis.
 
A més d'imposar-li aquestes mesures disciplinàries, les autoritats de la colònia van comunicar a Alexei Navalny que quedava privat del seu dret a tenir comunicacions confidencials amb el seu advocat. Això suposa que ara han de comunicar-se a través d'una làmina de plàstic opaca que impedeix totalment que intercanviïn o examinin documents.
 
Segons informes, la comunicació d'Alexei Navalni amb altres presos també està molt restringida: pel que sembla, tenen prohibit parlar-li i fins i tot mirar-lo. Segons informen els seus companys i un activista de drets humans rus, al pas de Navalni sona una alarma que avisa que els presos han d'apartar-se d'ell o allunyar-se de les finestres si el polític es troba a prop en aquell moment.