Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: Les autoritats intensifiquen la “caça de bruixes” contra activistes amb l'escorcoll de domicilis de membres de Memorial

Memorial

Davant la notícia que agents encarregats de fer complir la llei russa han registrat els domicilis de membres de Memorial, organització guardonada amb el Premi Nobel de la Pau i el grup de drets humans més antic de Rússia, Natalia Zviagina, directora d'Amnistia Internacional Rússia, ha declarat:
 
“En assaltar els domicilis de membres de Memorial, les autoritats russes continuen amb la seva caça de bruixes contra els qui defensen els drets humans i es dediquen a l'activisme. Consideren que la labor de Memorial, que inclou la protecció dels drets humans en una Rússia cada vegada més repressiva i el registre dels crims de lesa humanitat comesos durant l'era estalinista de la Unió Soviètica, és una amenaça per al seu poder.”
 
“Com a pretext per a assaltar els domicilis de membres de Memorial, les autoritats russes les han acusat de ‘rehabilitar el nazisme’, la qual cosa és manifestament absurd. El Kremlin ha de posar fi amb urgència a la seva vergonyosa campanya de repressió contra activistes i contra els qui treballen per a preservar el record de la brutalitat de Stalin. Han de permetre que Memorial continuï exercint la seva labor crucial de documentar el passat, educar a la joventut i recordar la història de la repressió política.”
 
Informació complementària
El dimarts al matí, les forces de seguretat van registrar el domicili de nou membres de Memorial, inclòs el del seu president, Yan Rachinsky, i van assaltar la seu de l'organització a Moscou. Aquest mateix dia, Oleg Orlov, membre de la junta directiva de l'organització el domicili de la qual va ser també registrat, va ser acusat de “desacreditar reiteradament a les Forces Armades russes”.
 
Entre l'11 i el 13 de març, agents encarregats de fer complir la llei van registrar així mateix el domicili de dos membres de Memorial en Perm, als Urals i van assaltar el Centre per a la Memòria Històrica de la ciutat.

Les autoritats russes van acusar membres de Memorial de “rehabilitar el nazisme” arran que l'organització compilés una llista del voltant de quatre milions de víctimes del terror polític a l'URSS. Tres homes de la llista no havien estat rehabilitats oficialment “a causa de la idiosincràsia del delicte”. Encara que segueixen sense conèixer-se les raons per les quals l'Estat rus nega que dos d'ells haguessin estat perseguits il·legítimament, el tercer havia participat suposadament en l'Holocaust. Ningú ha estat acusat formalment en aquesta investigació, encara que aquesta s'ha utilitzat per a realitzar registres i citar a membres de Memorial per a ser interrogats.

El desembre de 2021, les autoritats russes van ordenar la dissolució de Memorial al·legant violacions de la repressiva legislació russa sobre “agents estrangers”. En 2022, Memorial va rebre de manera conjunta el Premi Nobel de la Pau.>