Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: Les autoritats, disposades a utilitzar nova legislació per a prohibir pel·lícules en les quals apareixen personatges LGBTI

© Igor Russak/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Davant la notícia que l'organisme regulador dels mitjans de comunicació a Rússia està disposat a censurar els continguts en línia que continguin referències a persones o drets LGBTI, la qual cosa inclou la prohibició de pel·lícules i sèries de televisió en les quals apareguin personatges LGBTI, Natalia Zviagina, directora d'Amnistia Internacional Rússia, ha afirmat:

“Les autoritats russes es disposen a utilitzar encara més com a bocs expiatoris a les persones LGBTI i a estigmatitzar-les mitjançant nova legislació homòfoba, que inclou l'aberrant prohibició de pel·lícules aclamades a tot el món com Brokeback Mountain i Call Me by Your Name.

Aquesta censura descarada indica que les autoritats russes estan totalment allunyades dels drets humans, disposades a violar de manera flagrant el dret a la llibertat d'expressió. La indignant iniciativa, disfressada de ‘protecció dels valors tradicionals’, no sols estigmatitzarà encara més a milions de persones LGBTI sinó que les exposarà cada vegada més a estigma, hostilitat i actes violents.

La directriu de censura, i per descomptat la llei contra les persones LGBTI pròpiament dita, ha de ser revocada amb caràcter immediat. És hora que Rússia deixi de promoure i recolzar la discriminació de les persones LGBTI i entengui i reconegui que els seus drets són drets humans, i els protegeixi.”

Informació complementària

L'organisme regulador dels mitjans de comunicació a Rússia, Roskomnadzor, està estudiant actualment un esborrany d'ordre que regularia l'aplicació d'una nova llei homòfoba adoptada el desembre de 2022 en relació amb la publicació de continguts en Internet, inclosos els serveis de streaming de pel·lícules. S'espera que l'ordre sigui aprovada en els pròxims dies i que entri en vigor l'1 de setembre de 2023.

Segons el projecte de regulació, les referències en materials en línia l'objectiu dels quals sigui, entre altres coses, “encoratjar l'atractiu de relacions sexuals no tradicionals”, “crear una idea distorsionada de l'equivalència social de les relacions sexuals tradicionals i no tradicionals” i “crear una actitud positiva cap al canvi del sexe biològic d'una persona” s'esborraran o correran el risc que les autoritats bloquegin els llocs web i els imposin multes de fins a 81.000 dòlars dels EUA.

Roskomnadzor ha suggerit recentment que els serveis de streaming en línia han d'esborrar pel·lícules i sèries de televisió com Brokeback Mountain, Call Me by Your Name, el programa de televisió de HBO The Sex Lives of College Girls i diversos episodis de la sèrie de televisió britànica This Is Going to Hurt. Segons el diari Vedomosti, aquest suggeriment sembla haver estat aplicat pels proveïdors de serveis de reproducció en línia, ja que les pel·lícules i sèries esmentades ja no són accessibles en les plataformes de streaming russes.