Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: L’activista antibel·licista Aleksandra Skotxilenko, condemnada a set anys de presó

© Andrey Bok

Davant de la notícia que Aleksandra Skotxilenko ha estat declarada culpable de “difondre conscientment informació falsa sobre les forces armades russes” i condemnada a set anys de presó per substituir etiquetes de preus amb missatges antibel·licistes en un supermercat de Sant Petersburg, Marie Struthers, directora d’Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central, ha declarat: 

“Aquesta sentència manifestament injusta conclou una causa en la qual els únics delictes comesos són aquells que no han estat castigats. Un és contra la pròpia Aleksandra Skoctxilenko, que, després de ser privada arbitràriament de la seva llibertat i romandre reclosa en condicions espantoses durant 19 mesos, s'enfronta ara a la perspectiva de passar set anys en una colònia penitenciària. L'altre és l'agressió russa contra la població d'Ucraïna, que Aleksandra simplement intentava denunciar. La seva persecució s'ha convertit en sinònim de l'opressió, absurda i cruel, a què s'enfronten les persones russes que s'oposen obertament a la guerra criminal del seu país. És imprescindible posar en llibertat immediata i incondicional Aleksandra Skochilenko i a totes les persones activistes empresonades només per activitats de dissidència pacífica contra la guerra”.

Informació complementaria

L'artista i música Aleksandra Skotxiilenko va ser jutjada en aplicació de l'article repressiu 207.3 del Codi Penal rus, per substituir etiquetes de preus per missatges antibel·licistes sobre els crims de guerra comesos per les tropes russes a Mariúpol (Ucraïna). És presonera de consciència.

Està sotmesa a detenció preventiva des de l'11 d'abril de 2022, data des de la qual la seva salut ha empitjorat seriosament. Malgrat patir celiaquia, no ha tingut accés a una alimentació adequada prescrita per motius de salut, i sistemàticament se li han negat les visites a professionals de la medicina durant almenys dues setmanes després del seu arrest. Durant el judici, el magistrat president no li va permetre fer pauses per menjar i anar al lavabo.

Aleksandra Skotxilenko és la segona activista antibel·licista jutjada penalment i detinguda per substituir etiquetes de preus després de Vladimir Zavyalov, de Smolensk (Rússia central), que, l'octubre de 2022, després de passar sis mesos sota arrest domiciliari, va aconseguir escapar-se de Rússia la vigília que es dictés sentència; la fiscalia havia demanat al tribunal una pena de sis anys de presó.

Des de l'aprovació de l'article 207.3, més de 750 persones s'han enfrontat a càrrecs penals a Rússia, i la xifra augmenta. Són més de 8.000 les persones castigades severament per la "infracció" administrativa de "desacreditar les forces armades".