Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: La proposta de prohibició de les organitzacions d'Aleksei Navalni, nou intent de silenciar la dissidència

© AFP via Getty Images

Davant la notícia que una fiscalia russa ha sol·licitat la declaració judicial de "extremista"? per a la Fundació Anticorrupció d'Aleksei Navalni i altres organitzacions associades i que, en conseqüència, prohibeixi les seves activitats, Natalia Zviagina, directora de l'Oficina d'Amnistia Internacional a Moscou, ha declarat:

"Aquesta amenaça de prohibició té conseqüències de gran abast per a la societat civil russa. Desenes de milers d'activistes pacífics i el personal de les organitzacions d'Aleksei Navalni corren un greu perill: si les seves organitzacions són qualificades de "extremistes", estaran en risc imminent de ser objecte d'enjudiciament penal".

"Aquesta iniciativa retornarà a Rússia a l'època en què el temor a les severes represàlies de l'Estat impedia qualsevol forma de dissidència o d'actuar fora de la "línia del partit"..

"Rússia té un llarg historial d'abusos de la legislació "antiextremisme", com la prohibició el 2017 dels testimonis de Jehovà per raons falses de "extremisme". En general, aquests càrrecs vulneren els drets humans i passen per alt les garanties mínimes d'imparcialitat processal. La iniciativa d'avui de la fiscalia farà que moltes persones s'ho pensin dues vegades abans de seguir donant suport a les organitzacions anticorrupció de Navalniy i altres similars.

"Si els tribunals qualifiquen les organitzacions de Navalny de "extremistes" i les prohibeixen, el resultat serà probablement un dels cops més greus al dret a la llibertat d'expressió i d'associació de la història de la Rússia postsoviética".

Informació complementària

El 16 d'abril, la Fiscalia de Moscou va sol·licitar formalment al Tribunal Municipal d'aquesta ciutat la qualificació de "extremistes" de tres organitzacions vinculades a Aleksei Navalniy -la Fundació Anticorrupció, la Fundació Protecció dels Drets Ciutadans i les oficines centrals de Navalny- i la seva prohibició. Segons l'oficina de premsa de la Fiscalia, aquestes organitzacions "actuen creant condicions per desestabilitzar la situació social i sociopolítica sota l'aparença de consignes liberals"

Segons la legislació russa, la pertinença, finançament o lideratge d'organitzacions "extremistes" estan penats amb fins a 12 anys de presó. Finançar aquestes organitzacions podria desembocar en fins a 10 anys de presó i l'ús públic dels seus símbols i logos, en un any de prohibició de presentar-se a eleccions per a càrrecs públics.

Aleksei Navalni va sobreviure amb prou feines al que més tard es va confirmar de forma independent com l'enverinament per un agent neurotòxic similar al Novichok el 20 d'agost de 2020. El 17 de gener, va ser detingut a la seva arribada a Rússia des d'Alemanya, on havia estat recuperant-se, i posteriorment va ser condemnat a dos anys i sis mesos de presó per "violació de les condicions de la llibertat condicional".

Amnistia Internacional considera que la detenció d'Aleksei Navalni és il·legítima i de motivació política, i demana a les autoritats russes que li proporcionin accés immediat a un metge de la seva elecció i el posin en llibertat.