Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: La “filtració” de població civil ucraïnesa, violació cruel dels drets humans de persones obligades a fugir de la guerra

El batallón Aidar instaló un punto de filtración para desplazados de Lugansk en la ciudad de Shchastya, Ucrania // NurPhoto/Corbis via Getty Images

En resposta a la notícia que l'ONU ha verificat que soldats russos han sotmès civils ucraïnesos a un procés d'abús contra els drets conegut com a “filtració”, pràctica que Amnistia Internacional ha verificat de manera independent com a profundament abusiva i humiliant, Marie Struthers, directora d'Amnistia per a Europa Oriental i Àsia Central, ha manifestat:

“El procés abusiu i humiliant conegut com a ‘filtració’ és una violació atroç del dret internacional humanitari i dels drets humans. La nostra investigació demostra que moltes persones ucraïneses desplaçades acaben involuntàriament dins de Rússia o de territoris ocupats per Rússia, encara que no se les obligui físicament a moure's. La deportació i el trasllat forçós de civils a territori ocupat estan prohibits pel dret internacional humanitari i poden constituir crims de guerra o crims contra la humanitat. Sotmetre a la població civil desplaçada als abusos de la ‘filtració’ és cínic i cruel.”

“També ens preocupen els grups vulnerables, inclosos els menors no acompanyats, separats o orfes i les persones grans i amb discapacitat, a qui en alguns casos els soldats russos van impedir fugir cap a territori controlat per Ucraïna. Moltes d'aquestes persones no van ser capaces de sortir de Rússia o de zones sota ocupació russa un cop allà.”

“Les autoritats russes han de permetre urgentment que la comunitat internacional accedeixi i faci tasques d'observació dels refugis temporals per a la població civil ucraïnesa i dels procediments d'evacuació de la població civil atrapada en el conflicte. Alhora, han de garantir immediatament que la població civil ucraïnesa pot abandonar les zones de guerra i accedir a territoris controlats per Ucraïna de manera segura. Els qui estan a Rússia han de tenir accés a recursos que els permetin sortir del país cap a Ucraïna o cap a a un tercer país.”

Informació complementària

Amnistia Internacional ha documentat diversos casos d'abusos de soldats russos a població civil ucraïnesa, que era sotmesa a procediments de “filtració” en sortir de la zona de guerra o travessar la frontera per a entrar o sortir de Rússia.

Alguns nens i nenes no acompanyats, separats o orfes, així com civils de residències de la tercera edat i centres per a persones amb discapacitat de Mariúpol, van ser forçosament traslladats a Donetsk. Alguns dels nens i nenes i civils estaven sent evacuats a zones controlades per Ucraïna en aquest moment.

Les persones d'edat avançada, en concret, corren un risc major de quedar atrapades en zones controlades per Rússia o a Rússia a causa de la  manca d'informació, de recursos econòmics i de mobilitat.

No sembla haver-hi sistemes que facilitin el retorn de persones grans o persones amb discapacitat des de Rússia o territoris ocupats per Rússia a territoris controlats pel govern d'Ucraïna.